Kladdkakebollar som julpralin
Nu ni, nu startar julens alla pyssel och godsaker på bloggen! I år har jag egentligen ingen plan alls för vad vi ska hitta på…ja kanske några inplanerade pyssel, men mest spontant grejer…och det känns väldigt befriande och kul! Vi börjar med något väldigt gott! Ett recept som vi testat från underbara Fridas bakblogg, hur smaskigt som helst! Chokladdoppade kladdkakebollar med nutellafyllning, en perfekt julpralin, som vi definitivt kommer att servera vid någon glöggkväll!
Chokladdoppade kladdkakebollar med Nutella – en underbara pralin som passar perfekt till julfikat!
Kladdkakebollar – recept
(En väldigt ostylad bild…ni kanske har märkt att det har smygit sig in lite mer vanliga röriga bakbilder, där inte allt är så perfekt, men sånt är ju livet. Det behöver ju inte vara så perfekt hela tiden)
Ingredienser:
Kladdkaka (vanlig 20-25 cm bakform)
Ugnstemperatur: 200 grader
150 g smör
100 g mörk choklad
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 krm salt
Kladdkaka – Gör så här:
1) Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme. Låt svalna.
2) Vispa ihop strösocker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
3) Tillsätt mjöl, kakao, salt och rör till en klumpfri smet. Rör ner chokladblandningen.
4) Häll smeten i en smörjd/bröad form och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
Nutellafyllning
5) Under tiden som kladdkakan i ugnen, så gör iordning en bricka med bakplåtspapper. Klicka ut ca 20 teskedsstora klicka med nutella. Vill man göra små julpraliner gör hälften så stora klickar och gör ca. 40 klickar.
6) Frys in in nutellaklickarna i 20 minuter.
7) Skär smala bitar av kladdkaka, eller riv kladdkakan till en massa. Rulla bollar och tryck in en fryst klick nutella i mitten av kladdkakebollen. Ställ in i frysen och låt dem stelna.
Chokladdoppade bollar
Ingredienser:
200 g mörk choklad (vi använde blockchoklad, för den blir ganska blank och fin utan temperering.
2 dl hackade hasselnötter eller annan dekoration
Gör så här:
1) Hacka chokladen, smält den över vattenbad. Doppad de frysta bollarna i chokladen, strö lite nötter över dem, direkt innan de stelnar.
Förvara i rumstemperatur om du ska äta dem inom ett dygn…godast då! Eller förvara dem i kylskåp eller frys och tag fram några i taget en stund i rumstemperatur före servering.
Hoppas ni gillar julens pyssel och bakverk lika mycket som vi! Nu plockar jag fram alla gamla julinlägg som vi gjort tidigare år, så kika gärna in och låt er inspireras!
Kram Katarina