Sura gelegodisar

sura gelegodisar

Sura gelegodisar

Det är så kul att tillverka eget godis! Inte alls svårt…och riktigt nyttigt utan alla konserveringsmedel…men en hel del socker förstås! Här är ett recept som jag hittat hos Fridas bakblogg, Välj själv vilken smak du vill ha på ditt gelégodis…jag valde jordgubbar! Det blev himla gott, jordgubbssmak kombinerat med det sötsura sockret!

sura gelegodisar

Sura gelegodisar

Ett lättlagat godis som inte kräver så många ingredienser, perfekt som Alla hjärtans dags present! Gelegodiset kan göras i vilka mjuka formar som helst, plast eller silikon.

sura gelegodisar

Gelegodis i superbilliga formar från Ikea (hittade ett helt paket pralinformar för 3:- just nu på Rea)

sura gelegodisar

Sura gelegodisar

Dessa ingredienser behöver du ha hemma…Recept kommer från Fridas bakblogg; Hemgjorda gelehallon

Sura gelegodisar (ca 70 st beroende på hur stora formar du använder)

150 g Jordgubbar, frysta – Vill du ha med hallonsmak så tar du 180 g Hallon.
10 Gelatinblad
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
0.5 tsk Citronsyra

Garnering:
Strösocker
Lite Citronsyra – ifall du vill ha dem lite syrliga.

Sura gelegodisar – Gör så här:

  1. Börja med att olja in silikonformar.
  2. Tina sedan jordgubbar i micron.
  3. Mixa jordgubbarna slätt i en mixer och sila bort de små kärnorna i en finmaskig sil.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ställ åt sidan.
  5. Koka upp strösocker, sirap och vatten i en kastrull på hög värme.
  6. Låt stormkoka i 5-6 minuter och rör sedan ner jordgubbsmixet.
  7. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma jordgubbsblandningen.
  8. Tillsätt till sist citronsyra och rör om.
  9. Fördela smeten jämnt i formarna.
  10. Låt stelna svalt i 1 dygn.

Dekoration:

  1. Häll upp strösocker (och lite citronsyra för att få dem syrliga, skippa detta om du hellre gillar smaken som klassiska ”gelehallon”) på ett fat, blanda ordentligt och smaka dig fram.
  2. Rulla godiset i sockerblandningen och lägg dem på ett galler.
  3. Låt de torka 1-2 dygn. Vill du ha dem lite segare så låt ligga framme och torka fler dagar.

Förvaras torrt!

sura gelegodisar

Lycka till med dina goda hemkokta godisar! Imorgon visar jag hur du gör en fin ask av papper, som du kan lägga godiset i!

Ha det bra!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen