Brownie med vit chokladkräm och vaniljkokta nektariner
I helgen ville jag hitta på någon ny god efterrätt! Så man tager vad man haver i skåpet, och så blev det en riktigt lyckoträff! Här har ni en efterrätt som är toppen att förbereda, och som känns riktigt proffsig, utan att vara svår! En supergod Brownie från Roy Fares, ringla vit chokladkräm, lägg några vaniljkokta nektariner på toppen…och så en klick grädde! Saftigt, sött, salt, segt och fräscht, allt på samma gång!
Brownie
Originalreceptet är Roy Fares Fudge Brownie, ett superrecept. Eftersom jag inte hade allt hemma, som ex osaltat smör och mörk choklad, så ersatte jag osaltat smör med vanlig saltat och tog bort saltet i receptet. Det skulle vara mörk chokladtryffel på toppen, här bytte jag den mörka chokladen mot vit choklad, den blev aldrig riktigt hård, så istället ringlade jag den ”vita chokladsåsen” över kakan…super gott!
Brownieingredienser:
150 g osaltat smör (Jag använde vanligt smör)
250 g strösocker (2,75 dl)
70 g kakao (1,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk) (Detta tog jag bort helt)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
110 g ägg (2)
60 g vetemjöl (1 dl)
flingsalt, att strö över ( detta strödde jag över kakan före gräddning, men egentligen är det nog tänkt att strös över chokladtryffeln)
Brownie – gör så här:
Här kan man göra kakan i en rektangular form, och skära den i klassiska rutor. Nu hade jag ingen sån, så det fick bli en vanlig sockerkaksform med avtagbar botten (gärna den mindre varianten 22 cm, annars blir den väldigt tunn).
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper. (Går även bra med smör och socker).
- Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda (det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin).
- Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in.
- Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
- Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.
- Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspapperet.
- Skär skivor och servera den vita chokladkrämen till! Eller gör som Roy Fares, enligt recept nedan.
(Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning.)
Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, ca 40–50 minuter. Skär i bitar och servera dina brownies rumstempererad)
Chokladtryffel (Vit Chokladsås)
150 g mörk choklad (55 %) ( Valde istället vit choklad)
150 g vispgrädde (1,5 dl)
Gör så här:
- Hacka choklad och lägg den i en skål.
- Koka upp grädde, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält.
- Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
Vaniljkokta nektariner
Ingredienser:
(Portioner: 4)
1 2/3 dl strösocker
1 1/3 dl vatten
2/3 msk limesaft
2/3 vaniljstång
3 1/3 nektariner
Gör så här:
- Koka ihop socker, vatten, limesaft och vaniljstången delad på längden och urskrapad.
- Skölj, klyfta och kärna ur nektarinerna.
- Lägg i klyftorna och lägg på lock. Låt sjuda upp och dra sedan från plattan.
- Häll i en skål och ställ kallt.
Brownie med vit chokladsås och vaniljkokta nektariner, servera lättvispad grädde till!
Hoppas ni provar det här….ni kommer inte att bli besvikna!
Kram Katarina