Gelehjärtan i hjärtask
Halloj! Jag fortsätter på temat ”baka som gåva” här på bloggen, och idag har jag plockat fram ett recept som jag delat med mig av tidigare, men som är såå gott och roligt att baka; hemgjorda gelehjärtan! De passar perfekt att lägga i egenvikta hjärtaskar, här kommer recept och beskrivning!
Gelehjärtan
Ingredienser (30 st hjärtan):
10 gelatinblad
200g hallon, djupfrysta = 100 g hallonpure
2 1/2 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
1/2 dl vit sirap (75 g)
1 tsk citronsyra
naturell olja att smörja formarna med
Dekoration: strösocker
Gelehjärtan med hallonsmak
Gör så här:
Vill du se fler bilder till denna beskrivning klicka på länken ”hemgjorda gelehjärtan” för att se mitt tidigare inlägg.
Ta fram alla ingredienserna, en kastrull, sil, istärningsformar/chokladformar, termometer.
- Pensla formarna med ett tunt lager olja med fingrarna eller en pensel.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
- Ta fram hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät puré.
- Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör ine för mycket under kokningen.
- Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 gardet på medelvärme. Rör om då och då.
- Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem och rör ner dem och citronsyran i hallonmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca 55 grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll hallonröran i en kanna med pip och portionera smeten i formarna. Jag fyllde bara formarna till ca hälften, annars hade det blivit väldigt stora hjärtan!
- Låt hjärtana stå i rumstemperatur och stelna i 3-4 timmar.
- Lossa hjärtana ur formarna. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.
Hjärtask till de hemkokta gelehjärtana
Här har jag vikt en fin ask med hjärtan som lås! Det passade så bra med hjärttemat, gelehjärtan och hjärtask, en perfekt gåva till sin bästa vän, kollega, man, syster eller mamma!
Vill du se beskrivningen till asken klicka på länken ”Hjärtask” så kommer du till mitt tidigare inlägg om hur man tillverkar dem.
Lycka till med dagens pyssel och bak!
Kram Katarina