Påskpyssel med gips

påskpyssel med gips

Det kan vara roligt att göra en fin påskdukning till Påsk. Här visar jag hur du gör enkla ljuslyktor som passar till påsk. Ljuslyktorna kan också användas som fina skålar till t.ex. smycken. Allt du behöver är ballonger och gipspulver för att fixa till de här ”Äggskal-lyktorna”. Ett enkelt pyssel med ett stilrent resultat! Påskpyssel med gips

påskpyssel med gipspåskpyssel med gips

Påskpyssel med gips – Äggskalslyktor

Enkla att göra och skapar lite extra påskkänsla till Påskbordet!

påskpyssel med gips

påskpyssel med gips

Påskpyssel med gips

Material:

  • gipspulver
  • vatten
  • ballonger

Verktyg: tratt/eller avklippt petflaska, gaffel, bunke

Äggskalslyktor

Beskrivning hur du pysslar med gips, ex. göra fina gipsägg, hittade jag på svenska.ylö.fi. Det var egentligen tänkt att jag skulle göra vackra gipsägg….men det blev inte så!!! För små ballonger och lite lek med lilltjejen samtidigt…gjorde att det blev ”Äggskalslyktor” istället…haha. Jag tyckte att de var för fina att slänga! Här kommer beskrivningen:

Här är beskrivningen för gipsägg:

  1. Börja med att blåsa upp ballongerna så att de töjs ut
  2. Blanda till gips för en ballong åt gången. Beroende på ballongstorleken kan du räkna med ca 2-3 dl gipsvälling per ballong. Obs! Blanda till gipset enligt anvisningarna på förpackningen. Gips kan köpas i hobbyaffären.
  3. Fäst tratten i ballongen o häll i så mycket som möjligt av gipsblandningen.
  4. Ta bort tratten och blås upp ballongen till önskad storlek. Bind ihop och börja genast rulla runt ballongen, så att gipsmassan fördelas jämnt inuti.
  5. Fortsätt att rulla tills härdningsprocessen startar. Du märker att ballongen blir varmare när gipset börjar stelna!
  6. Ställ undan ballongen o låt stelna i lugn och ro, åtminstone 2-3 timmar (gärna över natten).
  7. Klipp sönder ballongen och skala av ”skalet”. Vanligtvis har det uppstått sprickor under torkningen, så var försiktig och förstora hålet efter behov. OBS! Gipset är ännu väldigt skört, så låt det härda ett par timmar i lugn och ro innan du fyller äggen med blommor!

Beskrivning för äggskalslyktor:

Gör på samma sätt som ovan, men rulla runt ballongerna en kortare stund, låt dem sedan stå still. Då hamnar det mesta av gipsmassan i botten av ballong.

påskpyssel med gips

Lycka till! /Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen