Påskpyssel: Marmorägg

Påskpyssel: Marmorägg

Påskpyssel: Marmorägg

O vilken inspirationshelg jag och min man haft! Vi har varit på bloggkonferensen Influencers of Sweden på Grand hotell i Saltsjöbaden…inte så långt hemmifrån, men det känns som man var bortrest ändå. Så många peppiga föreläsningar, kreativa workshops och spännande möten med så många olika sorts människor! Det blev inte så många bilder tagna…det var ju liksom semester från det…God Vegomat, gott fika, ett superbra band, och så kul att få träffa pysseltjejerna igen! Nu till dagens pyssel….?

Jag tycker det är så fint med marmorerade ägg…såna här vackra ägg som är tunga som sten! Det måste ju bara gå att göra själv av lera, mitt favoritmaterial. Här kommer dagens påskpyssel: Marmorägg

Påskpyssel: Marmorägg

Marmorägg – en ny variant helt i luftorkande lera. Forma dem i äggform…jag valde att platta till dem i botten för att få dem att stå upp.

Påskpyssel: Marmorägg

Visst ser de ut som sten!

Påskpyssel: Marmorägg

Marmorägg – Material:

Verktyg: skärbräda, kavel, pensel

Allt material kommer från Creativ Company.

Påskpyssel: Marmorägg

Marmorägg – gör så här:

Tag fram Grå lufttorkande lera, lervax i önskad färg (det finns svart, grön, blå eller röd), hobbyfärg(min egen idé), kavel och en skål vatten. Använd gärna en äggkartong för att förvara dina ägg under själva torktiden.

Påskpyssel: Marmorägg

Marmorägg – gör så här:

Hos Creativ Company, som är en av mina stora inspirationskällor finns en tydlig beskrivning med exakt rätt mängd lera och bilder med steg-för-steg, klicka på: Marmorerade ägg för att komma dit. De har ett stort inspirationsarkiv så det är verkligen bra om man har idétorka!

 1. Tag en större mängd av den grå lera (ca 8/10 delar och 2/10 delar grön) och sprid ut de gröna bitarna över leran.
 2. Knåda ihop lerklumpen, vrid den gärna några varv.
 3. Kavla ut den, och knåda ihop igen.
 4. Forma ägg med händerna (som du ser blir det fina sprickor, använd vatten och stryk över sprickorna så jämnar ägget till sig. OBS! Tag inte för mycket vatten, då färgare det hela ägget grönt). Låt ägget torka ett dygn.

Påskpyssel: Marmorägg

Marmorera ägg med färg:

Eftersom jag bara beställt grönt vax…men ville testa att få fram svarta och vitmarmorerade ägg…så testade jag att blanda i vanlig hobbyfärg i leran. Åh det funkade!

 1. Tag en lerklump och lägg en liten sträng hobbyfärg i leran. Vrid och knåda, det blir kladdigt!
 2.  Så här blev ägget med vit hobbyfärg.
 3. Gör på samma sätt med svart hobbyfärg.
 4. Så här blev ägget med svart hobbyfärg. Jag testade även, att blanda lera med svart färg och grönt vax…se bild längre upp i inlägget.

Påskpyssel: Marmorägg

Blanka eller matta ägg

Det här är en smaksak hur man vill ha sina ägg. Se nedan hur jag gjort för att få dem blanka.

Påskpyssel: Marmorägg

Fixa blanka ägg:

 1. Känn på äggen, att det är hårda och torra…det tar något dygn.
 2. Enligt beskrivningen hos CC Hobby, så ska man sandpappra äggen med fint sandpapper…tyvärr hade jag lite grovt sandpapper hemma. Jag testade detta på ett ägg…som blev randigt..så jag struntade i den processen på resten av äggen. Testa dig fram hur du vill ha det!
 3. Tag nu baksidan av en sked och gnid äggen blanka…Visst blir det blankt men det tar tid… Och äggen bör vara väldigt släta för att få dem fina…jag testade en annan väg.
 4. Ta fram blankt lack, det bör gå med vilket som helst. Pensla ett tunt lager över ägget…det mörknar något..men efter en halvtimme skimrar det fint!

Påskpyssel: Marmorägg

Hoppas ni vill tillverka era egna ägg…tunga som sten!

Ha en jättebra vecka! Jag fortsätter ösa påskpyssel över er….

Kram Kram Katarina?

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen