Påskpyssel: Gravera ägg

Påskpyssel: Gravera ägg

Påskpyssel: Gravera ägg

Idag ska jag visa min nya gravyrmaskin! Så himla kul att få testa något helt nytt! I flera år har jag beundrat vita urblåsta ägg som graverats med vackra spetsmönster…och undrat hur gör dom egentligen? Nu fick jag möjligheten att testa Creativ Companys gravyrmaskin som egentligen är tänkt till att gravera glas, men även kan användas till att dekorera ägg. Här får ni några inspirationsbilder och mina bästa tips!

Påskpyssel: Gravera äggPåskpyssel: Gravera äggPåskpyssel: Gravera ägg

Påskpyssel: Gravera ägg

Här har jag använt helt vanliga urblåsta ägg, men även köpta gårdsägg med bara ett hål, för att jag skulle kunna använda äggen som blomvaser. Min tanke med gravyrmaskinen var att göra ”underbara spetsägg” men efter ha gått igenom ett antal Youtube-filmer….testat och testat, så inser jag nu att jag behöver nog lite mer träning innan jag når det målet. Men jag ville så gärna visa er vad jag åstadkommit hittills med maskinen! Det finns liknande maskiner på marknaden som har den här funktionen. Det gäller bara att maskinen är kraftfull och att den har riktigt fina borrar, som ex. diamantborr i minsta storlek.

Påskpyssel: Gravera ägg

Etsa på bruna ägg

Har man bruna ägg, går det att göra fina mönster på ett väldigt enkelt sätt! Varför inte skriva budskap, eller namn på äggen och använd till påskens dukning! Tycker de blev så fina med sin naturliga färg! Det här var inte alls svårt att få till, så jag kan tänka mig att glasetsning kommer att gå galant! Men det får ni se en annan gång!

Påskpyssel: Gravera ägg

Tips! enklaste nybörjarägget är att göra hål i olika storlekar.

Påskpyssel: Gravera ägg

Gravera/Etsa ägg – Material:

Verktyg: sax och tång

Allt på bilden ingår i paketet, en bra beskrivning och även ett häfte med många bilder som kan användas till glasetsning…det ska blir spännande att prova sen!

Påskpyssel: Gravera ägg

Gravera ägg – Gör så här:

Ägg: Använd urblåsta ägg, gåsäggen har mycket tjockare skal och är så klart mer hållbara…men det var tungt att få till mönster och hål med maskinen. Jag föredrog vanliga ägg faktiskt…och det är ju billigast! Gårdsäggen var också bra, eftersom de var lagom tjockt skal och inte har något hål i botten.

Maskin: Sätt i det minsta stiftet när du börjar! Sätt i kontakten. Använd en tång att dra ut stiftet när man byter det.

Påskpyssel: Gravera ägg

Rita mönster

Rita på ägget med en blyertspenna. Tips! gör enkla mönster, och gör inte hål och blomblad för tätt när du är nybörjare…jag kraschade några ägg när jag gjorde blommor. Man kan ju strunta i att rita och göra på frihand också!

Påskpyssel: Gravera ägg

Dax att borra

  • Använd maskinens minsta stift (det finns 4 st i paketet) när du gör hål. Alla mönster som ska göras på ägg, börjar med att man gör hål.
  • Vinkla hällaren i sidled, så blir det enklast att göra hål. Håll still och vänta tills det blir ett hål. Det låter som hos tandläkaren…?
  • Sen kan man vinkla upp borren och göra hålet lite större. Dax att byta borr.

Påskpyssel: Gravera äggPåskpyssel: Gravera ägg

Borra större hål och blomblad

  • Använd nästa storlek på borr, och håll borren längs kanterna i varje hål så blir hålen helt enkelt större.
  • Blomblad: för att få till spetsen, byt till en mindre borr och pressa försiktigt mot spetsen med borren.

Påskpyssel: Gravera ägg

Blomma och prickar

När blomman är klar, är det bara att fortsätta att rita och borra hur mycket som helst! På Youtube har jag sätt att de ristar med borren runt varje blomblad, sen gör ett lätt tryck så faller hela blombladet bort. Så fungerade det inte riktigt i verkligheten för mig…det blev fler kraschade ägg…Men jag ska testa mer…och återkommer nog snart med mer avancerade ägg!

Påskpyssel: gravera äggPåskpyssel: Gravera äggPåskpyssel: gravera ägg

Ägg med blommor

Häng upp äggen som de är i påskriset eller i ett fönster. Fyll vissa ägg med vatten och blommor så blir det extra vårigt! Visst blev det vackert! Jag är verkligen nöjd med resultatet, trots att jag bara hållit på med detta någon timme!

Hoppas ni gillar dem!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen