Till midsommar bakade svärföräldrarna den här underbara jordgubbstårtan! En klassisk svensk gräddtårta, fylld med mosade bär, vaniljkräm, grädde och så massor av jordgubbar…Det som ger tårtan något extra är att man lägger till apelsin och vit choklad! Här kommer dagens recepttips på en supergod jordgubbstårta!
Supergod jordgubbstårta
Recepten ”Jordgubbstårta med apelsin och vit choklad” hittade vi i senaste Buffétidningen från Ica. Jag tycker att det är så kul att tipsa om bra recept när jag hittar något gott! Så är det ju enkelt att hitta tillbakas till det när jag har det på bloggen…Sommarfika i trädgården, med gamla kaffekoppar, kaffe, saft och småkakor och en jordgubbstårta…en av de bästa sommarminnena!
Jordgubbstårta – recept
Tårtan kan föreberedas med bottnar och fyllningar och läggas ihop strax före kalaset. Det som ändrades i receptet var att myntan togs bort, och vaniljkrämen ersattes med färdig marsankräm. Då har du en enkelt fixad sommartårta som även passar att göra i sommarstugan!
Ingredienser
PORTIONER: 10-12 bitar
Tårtbotten
4 ägg
smör (till formen)
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl (1 dl motsvarar 60 g) + extra till formen
1 dl potatismjöl (1 dl motsvarar 80 g)
1 tsk bakpulver
1 msk finrivet apelsinskal
Vaniljkräm
1 vaniljstång
4 dl mjölk (3%)
1 dl strösocker
4 äggulor
2 1/2 msk majsstärkelse
Jordgubsfyllning
ca 2 dl färska eller frysta jordgubbar (2 dl färska motsvarar 200 g frysta)
1 apelsin
1 msk hackad färsk mynta
ev 2 msk apelsinlikör
Garnering
3 dl vispgrädde
3 dl färska jordgubbar
100 g finriven vit choklad
Gör så här
Tårtbotten:
- Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, ca 3 minuter.
- Rör ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten med en slickepott.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Vaniljkräm:
- Dela vaniljstången längs med och skapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull.
- Rör ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke. Vispa ner vaniljmjölken i äggblandingen.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda 2-3 minuter, tills krämen tjocknar. Sila krämen, täck med plastfolie och låt svalna helt.
Jordgubbsfyllning:
- Mosa jordgubbarna med en gaffel.
- Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i små bitar.
- Blanda jordgubbar, apelsin och mynta. Smaka ev av med likör.
Garnering:
- Vispa grädden. Dela bottnen i 3 lika stora delar. Lägg på underdelen på ett fat. Bred på vaniljkrämen. Lägg på mellanbottnen. Bred på jordgubbsfyllning. Lägg på sista bottnen.
- Stryk ett tunt lager grädde runt tårtans kant, fördela resten på toppen. Garnera med hela eller skivade jordgubbar. Fäst den rivna chokladen runt om.
Lycka till med din tårta!
Kram Katarina