Att stöpa ljus tillhör verkligen julen, och vilken stämningsfull känsla det blir under själva ljusstöpingen. Det kanske inte är det vanligaste hemma-julpysslet…men det är verkligen inte svårt, och resultatet med så vackra ljus som man gjort själv är väl härligt! Slå in ljusen i bokpapper, silkespapper eller juteväv och dekorera med vackra band, julens kryddor och glansiga pärlor. En perfekt gåbort-present till julens glöggkvällar.
Detta inlägg är ett samarbete med Skapamer
Stöpa ljus hemma – ett kul pyssel för hela familjen, så stämningsfullt till jul!
Stöpa ljus – Material:
Vi har provat att stöpa två olika sorts ljus, de vita är ren paraffin och de gula är en blandning av 20% bivax och 80% paraffin.
Ljusvax – Paraffin till ljusstöpning (1000 g)
Ljusmassa – Bivax (200 g)
Veke – rund nr 3 eller nr 4
Verktyg:
- Stor kastrull
- ljusstöpningskärl el.stor konservburk, ishink eller kastrull.
- tving
- muttrar/små skruv som tyngder
- grillpinnar
- sax
- Ställning att hänga ljusen på ex. Stolar, bräder etc.
Dekoration:
- jutetyg
- boksidor
- jutesnöre
- stjärnanis och pärlor
Förbered för ljusstöpning:
- Plocka fram en stor katrull, sätt i ditt ljusstöpingskärl, sätt fast kärlet ordentligt med en tving. Här ser ni två varianter. Den övre är en ishink som vi använde när vi gjorde bivaxljus. Det blev något kortare ljus, ljusens längd beror helt på hur djupt kärl du använder. De vita ljusen är gjorda i ett klassiskt ljusstöpningskärl som är ca 30 cm djupt.
- Häll i vatten så högt som möjligt i kastrullen.
- Ta fram en termometer.
Knyta vekar:
- Börja med att mäta hur långa ljus som du kan göra i ljusstöpningskärlet. Här använde vi grillpinnar. Veken måste hänga sträckt i kärlet för att bli raka och fina ljus.
- Knyt fast så många vekar som får plats i ljusstöpingskärlet, det bör helst vara ett par cm mellan vekarna.
- Knyt fast en tyngd nedtill på varje veke.
- Hitta en bra upphängnings-anordning som ska vara nära spisen, täck golvet med papp el. Vaxduk.
Värma ljusmassa – stöpa ljus:
Bivaxljus: häll i 80 % paraffin och 20 % bivaxpastiller i ljusstöpingskärlet.
- Häll vatten i kastrullen så lång upp som möjligt.
- Bild 1 – Smält Ljusmassan till max 70 grader, så mät vattentemperatur och ljusmassa lite då och då. Det kan ta en stund att smälta ljusmassan, rör gärna med en grillpinne så går det snabbare.
- Bild 2 – Dopp 1: Doppa först vekarna en gång i den smälta ljusmassan. Låt ligga kvar tills det slutar bubbla, max 30 sek. Det gör ingen om de klibbar ihop när du doppar dem. Tag upp dem och sträck den raka och fina, och häng dem med ett lagom mellanrum.
- Bild 3 – Värm upp mer vatten i en extra kastrull som ska vara 70 grader, häll vattnet i ljusmassan, så att ljusmassan går så högt upp som möjligt i stöpkärlet (så får du långa ljus). Vattnet kommer att lägga sig under själva ljusmassan.
- Bild 4 & 5) Doppa ljusen genom ljusmassa och vatten. Vänta ca 5 sekunder mellan varje dopp, ha lagom hastighet när du doppar ljusen så fäster massan fint. Ca 30 dopp behövs innan de är klara. Man kan behöva fylla på med mer varmvatten i ljusmassan under själva stöpningen.
- Bild – 9 Låt ljusen vila antingen upphängda eller plant i ett dygn så blir de raka och fina.
- Skär av nedersta delen på ljusen med en vass kniv.
Tips: Linda in ljusen i avrivna bitar av boksidor, knyt jutesnöre runtom. Bivaxljus luktar väldigt gott!
Stöpa vita ljus
Ca 500 gr vi paraffin blev ca 12 – 16 ljus, beroende på längd och tjocklek.
Smält ljusmassan på precis samma sätt som med bivaxljusen. Här fick vi fram rakare och längre ljus. Det kan vara för att vi sträckte vekarna rakare redan från början. När vi doppat dem några gånger, så klippte vi bort tyngden, vilket blev mycket finare!
Tips! Klipp bitar av jutetyg, vira runt ljusen, knyt sedan jutesnöre runt. Limma fast en stjärnanis på snöret och en pärla på mitten. Klart att ge bort!
Ljus i långa rader…
Det här pysslet är väldigt avkopplande, jag tror faktiskt att det krävdes fler dopp en 30 gånger…. Nu förstår jag varför handstöpta ljus kostar en slant. Ett riktigt hantverk! Men riktigt stolt är jag över vårt resultatet! Det här skulle vara superkul som en ”adventsaktivitet kombination glögg/fika med familj och vänner!
Hoppas ni blivit jättesugna på att stöpa egna ljus!
Lycka till! ? Katarina
2 reaktioner på ”Stöpa ljus hemma”
Hej!
Blir inte ljusen rinniga av 100% parraffin som ljusmassa? När man eldar dem?
Letar med ljus och lykta efter bra recept som ger rinnfrialjus.
Med parraffin och stearin- och vilken tjocklek på veke som behövs.
Har ljusstumpar av 100% stearin jag fått av kyrkan jag vill återbruka tillsammans med köpt Parrafin men vet ej proportionerna…. Vet du?
Hej Emma,
Jag rekommenderar att köpa ett färdigt ”Stöpa ljus-kit” att starta med, finns hos Panduro, Clas Ohlsson etc. Då får man det som funkar! De ljus jag stöpt funkar jättefint! Väldigt kul aktivitet att stöpa ljus!
Lycka till!
Kram Katarina💖