Diy PomPom matta

diy pompom matta

Diy PomPom matta

Idag tänkte jag visa er ett riktigt roligt projekt som jag pysslat med i Påskhelgen! En PomPom matta, dvs. en liten matta gjord av massor av garnbollar i pastelliga färger! Den gosiga mattan tänkte jag ha till vår lilla hund, men mattan passar utmärkt även som babymatta. Familjen tyckte den var så fin, så alla ville ha en bredvid sin säng…tänk vad mysigt att sätta ned fötterna på en sådan här mjuk matta när man vaknar! Att göra så här många garnbollar, var rena avkopplingen framför tv’n. Sen gick det på någon timme att knyta ihop den! Här har ni beskrivningen hur jag gjort!

diy pompom mattadiy pompom matta

Pompom matta till hunden

En härlig matta av många garnbollar, välj själv hur stor matta du vill göra! Vår lilla hund, gillade den verkligen, lite sötare än den gamla hundkorgen!

diy pompom matta

Välj storlek på din matta

En härlig matta av många garnbollar, välj själv hur stor matta du vill göra!

diy pompom matta

Pompom matta en söt inredningsdetalj

Pompom mattan, passar även bra att ha nedanför sängen i sovrummet, en söt inredningsdetalj i barnrummet eller varför inte göra en pompommatta som present till babyn!

diy pompom mattadiy pompom matta

Drops ullgarn

Jag valde ullgarn till mattan, då bollarna blir mest fluffiga av ullgarn. Sen blir den lite tålig också! Till en matta på ca 50 cm i diameter, går det åt 20 nystan (à 50 g).

diy pompom matta

Pompom maker

En pompom maker är ett sorts verktyg för att göra garnbollar på ett enkelt sätt. Men har man ingen sådan, så går det absolut lika bra med de klassiska ringarna av kartong.

diy pompom matta

PomPom matta

Material:

Verktyg:

 • Pompom maker , har jag köpt på Syfestivelen, finns hos de flesta Hobbybutiker, eller gör egna av kartong!
 • sax

Detta är ett samarbete med Skapamer.se. Diy Sweden står för idé, arbete och foto, och Skapamer.se sponsrar med material till detta Diyprojekt!

Diy: Garnbollar

För att göra så här många garnbollar är det verkligen toppen att ha en Pompom-maker. Jag använde mellanstorleken ca 8 cm stor, det går väldigt snabbt att göra många bollar. Men har man ingen sådan hemma, går det lika bra att klippa till ringar av kartong för att göra garnbollar. Vill du se hur man gör då klicka på ”garnboll med kartong

För att göra mattan på ca 50 cm, går det åt ca 80 garnbollar. Jag använde 4 olika färger, som jag tyckte matchade varandra. Det gick på 5 nystan av varje, dvs. 20 nystan à 50 g. Välj dina favoritfärger!

Garnboll med pompommaker:

 1. Börja med att öppna pompom-makern.
 2. Vira garn på ena sidan, och sedan på andra sidan. Ganska tjockt ska det bli, men det ska gå att stänga verktyget. (Jag ville att bollarna skulle vara rätt så täta, då det ska hålla att gå på, utan att bli platta.) (bild 2-3)
 3. Stäng verktyget med klämmorna. (bild 4-6)
 4. Klipp upp längs kanten/mellanrummet (bild 7-8)
 5. Klipp av en längre bit garn (ca 50 cm) (Obs! Det ska räcka till att knyta fast i halkmattan). Drag åt, och gör dubbelknut. (bild 9-10)
 6. Öppna upp verktyget, och tag ur bollen. (bild 11-13)
 7. Klipp garnbollen jämn och fin. (bild 14) Kom ihåg! att inte klippa av snörena, som du ska använda till att knyta fast bollarna på mattan
 8. Gör så många bollar som du önskar! Ett avkopplade pyssel!

Knyta en PomPom matta

När du har gjort klart alla garnbollarna är det dax att knyta fast bollarn på halkmattan.

 1. Börja med att lägga ut bollarna på halkmattan, för att se hur stor den kommer att bli.
 2. Klipp till halkmattan, gör den något större än du har tänkt, det är bara att klippa den fin efter du har knutit färdigt alla bollarna. Vik halkmattan som en triangel, och därefter klipper du till den runda formen. (bild 3-4)
 3. Knyt fast en garnboll i mitten, mät gärna med tumstock att den placeras i mitten. Knyt dubbelknut på baksidan av mattan. (Tänk på att vända rätt sida på halkmattan ned mot golvet.) (bild 6-8)
 4. Knyt nu fler bollar runt bollen i mitten. Knyt ganska tätt så att man inte ser rutnätet under. Ett tips är att tänka på att variera färgerna, så att inte samma färg ligger tätt intill varandra, men det här är smaksak hur man vill göra! Här är det bara att använda fantasin, gör ex.mattan randig, med ringar av olika färger etc. (bild 9-12)
 5. När du knutit fast alla bollarna, så knöt jag en extra knut på varje boll på baksidan.
 6. Klipp av garnbitarna, lämna någon bit, så att du enkelt kan ta loss en boll och byta ut den om den ex.blivit smutsig.
 7. Klipp bort den del av halkmattan som sticker ut utanför bollarna.  (bild 13-14) Klart!

diy pompom matta

diy pompom mattadiy pompom matta

Den lilla mattan kan även användas som en härlig stolsdyna!

diy pompom mattadiy pompom mattadiy pompom matta

Det blev lite godismutning…vid fotograferingen!

diy pompom matta

Hoppas verkligen ni vill göra en egen matta! Ett kul, enkelt och avkopplande diy-projekt som de flesta lätt klarar av!

Lycka till!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen