Pyssla med gips

pyssla med gips

I helgen testade vi något nytt för oss, men ändå något gammalt nostalgiskt! Barndomens gipsfigurer minns man ju!!! Det gjöts, målades och lackades…ett riktigt 70/80-talspyssel! En jul gjorde vi tomtar till hela släkten! Nu hittade vi gipsgjutnings-grejer i pysselbutiken! Lilltjejen fick välja, så det fick bli en liten fågel, en sköldpadda och så valde jag en trädgårdtomte! Jag älskar ju tomtar, så jag kunde inte låta bli tomten…den kan man nog gömma under någon liten buske i trädgården! Jag har faktiskt sett trädgårdstomtar i rosa, grönt, ljusblått i butikerna och på nätet…kanske en ny kitschig trädgårdsdetalj! Här kommer dagens roliga skapande, pyssla med gips!

pyssla med gips

pyssla med gips

pyssla med gips

Gipsfigurer gjutna i gips som klarar utomhusklimatet, målade med vattenfärg. Tänk på att lacka dem om du ska ha dem utomhus!

pyssla med gips

Pyssla med gips

  • Gipsmassa vit stengips (för utomhusklimat)
  • Gjutformar i gummi (kan även användas till betong)
  • Hållare för att ställa formarna i (jag använde Pringlesrör)
  • Vatten

Verktyg: bunke, sked, dl mått, Pringlesrör

Gipsmassa och formar har jag köpt på Panduro, de finns nog i de flesta hobbybutiker.

Diy: gipsfigurer

Här är det bäst att följa beskrivningen på din gipsförpackning. Om du inte har någon hållare för gipsfigurer hemma kan man enkelt göra en egen hållare av Pringlesrör.

Tag fram: bunke för gips, sked, vatten, dl mått och hållare för att sätta gummformarna i. (bild 2)

Hållare: Klipp ett hål i plastlocket på Pringlesburkarna, prova så att figurerna passar. Fågeln och tomten passade perfekt. Sköldpaddan passade att ställa direkt i en youhurtburk. (bild 4-5)

Gipsfix: Blanda till gips och vatten och häll blandningen i gjutformarna. Låt torka ett par timmar…de blir varma och sen svala, så är det dags att ta av gummiformen. (bild 7-10)

Tips! Tag lite tvål och vatten och massera in på utsidan, då glider de lättare av. Rulla av formen, och var lite försiktig vid utstickande delar. (bild 13-14)

Låt torka en stund innan de går att måla!

Pyssla med gips – Måla gipsfigurer

Här kan man välja vilken typ av färg man vill. Ska man ha figurerna utomhus, bör de målas med utomhusfärg, eller med färg som sen lackas. 

Hobbylack eller Vattenfärg

Vi testade att måla figurerna med Panduros hobbylack för utomhusbruk, och även med vattenfärg. Det är smaksak vad man gillar! Den ena fågeln (till höger på bilden ovan) är målad med hobbylack, tomten och den gul/blå fågeln (till vänster) är målad med vattenfärg.

Måste säga att vattenfärgen blev min favorit! Man kan enkelt göra skiftningar och skuggningar genom att färgen naturligt rinner in i fårorna. Färgen kan suddas ut och blekas på vissa ställen genom att använda mer vatten i penseln. Man kan även ta lite papper och torka bort för en fin skuggeffekt!

Måla ögon

Det är oftast ögonen som är det svåraste på alla figurer, här kommer ett tips!

  1. Måla hela figuren klart, låt torka.
  2. Måla ögonvitan med hobbylack, låt torka.
  3. Måla en rund prick i ögonvitan, blå (eller valfri ögonfärg). Man kan dutta en prick med baksidan av penseln, låt torka.
  4. Dutta dit en pupill, en svart mindre prick i ögonfärgen, låt torka.
  5. Dutta en superliten prick på ena sidan av pupillen, för extra blänk.

pyssla med gips

pyssla med gips

Det kommer absolut att bli fler figurer! Tänkte det skulle bli en samling av tomtar i pastell! Det som är väldigt bra är att man kan använda formarna till betong.

Hoppas ni fått lite skaparinspiration idag!

Ha en jättebra vecka!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen