Nostalgikorg- Presentips!

Nostaligkorg - Presenttips

Nostalgikorg – Presenttips!

För ett par helger sedan var vi på sommarens roligaste fest! 75-årskalas för min morbror i Dalarna. En härlig släktträff med busiga upptåg, roliga lekar, god mat och bastubad under stjärnklar himmel! Vad ska man nu hitta på till en 75-åring som har allt och upplevt nästan allt…Det känns som jag fick till en kul present, en ””Nostalgikorg”, idag bjuder jag på ett roligt presenttips!

Nostaligkorg - Presenttips

Nostalgikorg

En korg fylld med saker som passar Födelsedagsbarnets ålder. Jubilaren är född på 40-talet, så korgen är fylld med så många ”nostalgiska produkter” som jag kunde hitta! Sedan hittade jag några passande saker på Stadmissionen också!

Nostalgikorg - Presenttips

Leta info om födelsedagsbarnet

Ta reda på lite information om födelsedagsbarnet, vad gillar han/hon, hobbys/intressen, vad har han upplevt i livet, eller vilket yrke har han/hon jobbat med. Bara för att kunna plocka fram några roliga guldkorn. Det är ju väldigt kul om det blir lite skoj när han/hon öppnar presenten på kalaset!

De här tipsen fick jag från nära släkt: ”han gillar choklad”, ”köp lite godsaker i en korg”, ”han gillar konsthantverk, speciellt träsker”….Inte mycket att gå efter egentligen, till en man på 75-år som vi träffar så ofta.

De här visste och mindes jag:

  • Han är uppväxt med båtar och skärgård.
  • Han snider fantastiska träkonstverk idag med ”äkta dalakänsla”
  • Han kan allt om motorer, kan snickra, smide etc…
  • Har rest till jordens alla hörn…
  • På 70-talet åt vi ofta ost-och vin(till de vuxna) bricka hos dem.
  • Han är gift med en fantastisk kock/hushållslärare så han har alltid blivit bortskämd med god och hälsosam mat, men den skulle vara nyttig. Det var inte mycket färdigköpt produkter…allt skulle lagas från grunden.
  • Jag vet att födelsedagsbarnet verkligen gillar godsaker, men alltid vill vara nyttig. Hälsomedveten

Mitt tips:  Leta hos loppisar, i matvarubutikerna, på tradera, i bokhandeln, på nätet. Sök på 40-tal, 50-tal osv…Jag fick ihop den här korgen ett par dagar före kalaset, hade jag haft mer tid, kunde man säkert ha hittat mer vintageporslin, rolig musik från”då”, fotografier från förr…ja ni förstår, ju bättre förarbete desto bättre resultat.

Nostalgikorg - PresenttipsNostalgikorg - Presentips

Nostaligkorg – Här är resultatet

Jag gillar verkligen när man tänkt till lite extra när man ger bort en present, det är inte alltid det behöver vara en dyr sak, utan snarare en present med känsla! Eftersom jubilaren alltid är så nyttig, ville jag ge honom en riktig gottig korg, och få känna smaken av sina barndomsminnen. Livet är till för att njutas!

Jag fyllde korgen med:

Massor av nostalgigodis och snacks. Godisaskarna hittade jag på Skansen som har stort utbud, även i butiken utanför. Aladin, Twist, After Eight och Kick finns i de vanliga matbutikerna. ”Ostkrokar” känns som retro.

Nostalgikorg - Presenttips

Vin och öl

Ett rött vin, som är från 1959, en storsäljare på Systemet…och födelsedagsbarnet minns den säkert, från 70-talets ost-& vinbrickor. Ett rosévin Mateus, som ni kanske minns med den lilla guldglaset i mitten (de samlade jag på som barn…), Ölen är nytillverkad, men där fick jag in båt/havs känslan och väcker minnen från vårt släktställe i skärgården.

Nostalgikorg -Presenttips

Ost & kex

Idag finns en sån uppsjö av roliga ostar och kex…men förr bestod ju ostbrickan ofta av det här…och vindruvorna till förstås. Grönmögelost, brieost, gröna oliver med pimento och Finnkrisp…väldigt klassiskt! Jag la till en ananas i korgen som fin dekoration, men också som en kul igenkänning till, klassiska middagar ”kassler med ananas” eller ”ananas ala Glace au four.

Nostalgikorg - Presenttips

Elefantöra

En riktig retroväxt. Elefantöra introducerades till Skandinavien av Agnar Espegren från Kina år 1946. Det blev lite piffigt med en grön växt i korgen, och kul att även den var lite nostalgi i. Hoppas det blir många skott, till resten av släkten.

Nostalgikorg - PresenttipsNostalgikorg - Presenttips

Konsthantverk från loppis

Konsthantverk, och gärna i trä stod på önskelistan. Eftersom vi inte hade en enorm budget, och tiden var knapp för att hinna skapa ett hantverk, så letade jag på loppis.

På vårt bröllop fick vi några ”skojpresenter” loppisfynd i glas som var fint inpackade, när man står där och öppnar presenterna så vet man inte om det är äkta presenter eller skoj…ett väldigt kul inslag på en fest..? men det var länge sedan, idag är ju loppissaker något mycket vackrare och mer omtyckt än på 90-talet. Så skojeffekten är kanske inte lika rolig på dagens fester…  jag valde träskålarna eftersom han gillar trä…

Loppisfyndade träsaker finns ofta för en billig peng. Jag tyckte att skålen och asken var fina, placerade i rätt miljö/vissa kanske tycker de är fula…det skapar iallafall samtalsämnen! Och lite roliga att ge eftersom han är en mästare på träsnide, han gör mer avancerade saker än detta. För att skoja till det lite extra, sa vi att vi skapat dem, och signerade med våra namn under…

Nostalgiboken

En riktig höjdare, den hittade jag när nästan hela korgen var klar, och den blev absolut mest uppskattad. Så mycket roliga bilder, klassiska recept och även tips på hantverk som man kan tillverka från den tiden. Den här boken hittade jag på Stadmissionen, men finns säkert att få tag på i bokhandeln eller på ex. Tradera.

Boken heter: Nostalgiboken av Annica Triberg och gavs ut 2005 – Här kan man läsa om leksakerna, spelen, kläderna, godiset, maten, Tv-programmen, böckerna och pysslet från 1950-. 1960, 1970- och 1980-talen. Superkul!

Nostalgikorg - presenttips

Korsordstidning

Korsordstidning eller böcker är ett kul komplement till en pensionär. ”Nu har du tid att sitta i lugn och ro och ägna dig åt korsord” Det här var ett osäkert kort. Här vet jag faktiskt inte om födelsedagsbarnet gillar eller tar sig tid till att sitta med korsord…eller hellre snickrar och meckar. Jag ser iallafall att många äldre gillar det, och det är nog bra för hjärnan! Mindfullness på hög nivå! Magnus Uggla på framsidan…känns lite retro också!

Nostalgikorg - presenttips

Korgen hittade jag hos Jysk, det finns ju massor av korgar idag…

Nostalgikorg - Presenttips

Piffa till korgen

Cellofan funkar ju alltid för att få till den festliga känslan! Prickig cellofan (Lagerhaus) och så jutesnöre, så det inte skulle bli för gulligt. De vita prickarna tyckte jag matchade den vita delen på korgen.

Det här var himla kul att göra! Hoppas att ni har användning av dagen ”Presenttips”! En korg går ju att fylla med så mycket olika saker med olika teman som exempelvis: rese-tema, spa-tema, retro-keramiktema, vin/osttema, hälsotema, baktema, mattema, kalas-tema, musik-tema…Ja bara fantasin som sätter gränserna!

Ha en bra dag allihopa! Nu ska jag piffa till köket runt mitt nymålade köksbord!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen