Nu hakar även vi på trenden med att baka bokstavs- eller siffertårta! Så himla kul! De flesta gör ju den här sortens tårta av mördegsbottnar, en vanlig småkaksbotten…men eftersom vi älskar Pavlova i vår familj, så fick det bli en Sifferpavlova, med lemon curd och hallonmousse! En rosa smaskig dröm! Den blev verkligen god! Och vill du förbereda den långt före kalaset, så kan den frysas…och serveras som glasstårta, bra va!
Siffertårta – En kul kalastårta – frasig pavlovabotten, syrlig lemon curd, fräsch hallonmousse toppad med bär.
Siffertårta – recept:
Pavlovabotten (Per Morbergs recept)
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 msk maizenamjöl
- 1 tsk ättikssprit (12 %)
Marängbotten
1) Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
2) Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
3) Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
4) Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
Marängbotten
Siffertårta med Lemon curd & Hallonmousse
Lemon curd köpte vi färdig denna gång.
Recept på Hallonmousse från Madeleine.allers.se
Ingredienser (vi gjorde dubbel mängd av moussen)
125 g frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
0,25 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver
1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. Det går bra att förberededa moussen en dag före, förvara i en spritspåse.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.
Dekorera tårtan
Vi dekorerade tårtan lite snabbt efter middagen, eftersom vi ville ha botten riktigt frasig. Det är en smaksak hur man vill ha den, gör man den i förväg och förvarar i kyl, blir botten lite seg. Vill man förbereda långt i förväg så kan man frysa den. Vi testade med en siffra, det blev en toppengod ”glasstårta” , ta fram den ca 15 min före servering och njut!
1) Lägg ut sifferbotten (Pavlovan) på ett stort fat. (Ska man göra en tårta till många, så kan man göra två plåtar med pavlova, dvs dubbel mängd marängsmet och dubbla siffror.) Här har vi gjort siffertårtan med endast en botten.
2) Bred på lemoncurd
3) Spritsa hallonmoussen som små marängtoppar, eller gör valfritt mönster och tyll.
4) Dekorera med färska bär, gärna röda om de vill ha en ”rosa dröm”rosa godiskulor (från Flying tiger), ätbara blommor. (Vi la några rosor bredvid tårtan istället)
Dekorera med ljus till födelsedagsbarnet! (Silverljus från Ica)
Hoppas ni testar, helt underbart god!
Kram 💖 Katarina
11 reaktioner på ”Siffertårta – en rosa smaskig drömtårta”
Hej! Ser jättegott ut och skulle jättegärna vilja testa, men har några funderingar. Är receptet gjort för en eller två siffror? Tänker främst på pavlovan. Och hur gjorde du själva formen? I steg 3 har du skrivit att man ska fösa ut smeten i en så jämn cirkel som möjligt. Skär du ut siffrorna sen när de svalnat? Tack på förhand =)
Hej My,
Hoppas du fick svar på dina frågor via mailet!
Lycka till och hoppas det blev gott!
Kram Katarina?
Hej Katarina!
Jag har samma fundering. Hur gör du med siffrorna? Skär du ut dessa efteråt? Hur många bitar räknar du ditt recept till?
Bästa hälsningar
Jeanette
Hej,
Jag undrar hur du har gjort siffrorna? Ser inte det i receptet.. Ser helt fantastiskt god ut!
Tack på förhand,
Alexandra
Hej! Ser magiskt gott ut! Jag undrar om receptet räcker till 1 eller 2 siffror och hur stora siffror du gjorde? Jag ska göra 2 dubbla siffror så lär ju behöva en del smet ?
Hej Fanny,
Hoppas du fick mitt mail, och att tårtan blev lyckad!
Kram Katarina
Hej! Ser jättegott ut och skulle jättegärna vilja testa till min femåriga dotters kalas.
Är receptet gjort för en eller två siffror?
Och hur gjorde du själva formen? I steg 3 har du skrivit att man ska fösa ut smeten i en så jämn cirkel som möjligt. Skär du ut siffrorna sen när de svalnat? Tacksam för svar.
Hej!
Skapar du siffrorna först eller skär ut sedan?
Med vänlig hälsning,
Malin
Hej! Hur gör du siffrorna och räcker smeten till en eller 2 siffror? I texten skriver du att man ska ha ut i en cirkel?
Hej!
Jag undrar som ovanstående. Hur går man tillväga med bottnen?
Hej Sofie,
Så roligt du hittat till Siffertårtan. Gör du en sats av marängsmeten, så räcker till en hel plåt dvs två stora siffror.Vill du ha extra hög tårta, dubblera och gör två plåtar.
Hoppas du testar! Den var supergod! ? /Katarina