Naked cake – en Passion Hallondrömtårta
Nu har ”Det stora tårtslaget” börjat på tv….och åhh så duktiga de är! Jag blev så inspirerad att baka en tårta…men inte lika avancerad den här gången… Här har jag bakat en saftig, fräsch tårta med massor av bär! Tårtan är fylld med passionsmousse och hallonmousse. En ”Naked cake” ska visa synliga tårtbottnar, så man ser lite av fyllningen. Tårtan är lätt marmorerad med den gula och rosa moussen, och enkelt toppad med massa bär! För extra finess har jag strött frystorkade hallon över tårtan.
Passion och Hallondrömtårta
Receptet har jag kombinerat med tårtbotten, en ”spongecake” från Linda Lomelino. Passionsmoussen är en färdig tårtmousse med vaniljsmak, som jag piffat till lite extra med passionspure och karamellfärg. Hallonmoussen är en härlig kombination av grädde, mascarpone och hallonpure, även här med lite karamellfärg. Mellan bottnarna och mousserna har jag fyllt med mosade hallon och färska skivade jordgubbar. Toppa med massa färska bär! En härlig bärdröm helt enkelt!
Tävla med din tårta!
Med den här tårtan…och säkert några fler tänkte jag vara med och tävla hos Oetker. Gillar du att baka, så passa på att vara med i tävlingen! Man kan vinna fina baksaker och hotellövernattningar! Men kom ihåg att man måste ha med minst en av deras produkter i bakverket!
Passion Hallondrömtårta – en Naked cake
Spongecake
- 3 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 175 g rumsvarmt smör
- 1 3/4 del strösocker
- 1 tsk flytande vaniljextrakt eller 1/4 tsk vaniljpulver
- 3 ägg
- 1 1/2 msk mjölk
Hallonmousse
- 125 g mascarpone
- 1 msk florsocker
- 1 dl vispgrädde
- röd gelefärg
Passionsmousse
- 1 frp. tårtmousse vanilj
- mjölk enligt mängd beskrivningen från förpackningen
- passionspure
- gul gelefärg
Dekoration
- färska bär
- frystorkade hallon
- florsocker
Gelefärg, tårtmousse och frystorkade hallon kommer från Oetker
Spongecake – tårtbotten
Välj helst två bakformar som är 15 cm i diameter. Jag hade bara en 18 cm, så jag gjorde endast en botten, det tar då lite längre tid i ugnen, håll koll med en sticka, när den är klar.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Smörj formarna, lägg i bakplåtspapper i botten och även på sidorna om du vill. Det kan räcka med bakplåtspapper i botten, och sedan smör och mjöl på sidorna.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt i en skål.
- Vispa det rumsvarma smöret, socker och vanilj ljust och krämigt i en annan skål. (ca 5 minuter)
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa kraftigt mellan varje tillsatt ägg.
- Sikta ner mjölblandingen, och vänd om i smeten med en slickepott. Tillsätt mjölken och blanda till en slät smet.
- Fördela smeten jämt i de två formarna eller lägg allt i en större form. Grädda mitt i ugnen i 25-30 för de mindre formarna, och en något längre tid (ca 35-40 min) för en stor form. Jag ställde ned den längre ner i ugnen, så den inte skulle få för mycket färg. (Kolla med provsticka att bottnarna inte är kladdiga i mitten.)
- Låt bottnarna/botten svalna i formen. Stjälp upp botten, och dela i två dela för de mindre bottnarna och i tre delar för den större botten.
Passionsmousse och Hallonmousse
Här har jag använt frysta hallon till hallonmoussen, och frysta passionspure till passionsmoussen.
Passionsmousse
Här får du prova dig fram hur stark passionssmak du vill ha.
- Tina passionspuren något
- Vispa en påse vaniljmousse enligt beskrivningen på förpackningen
- Blanda ihop passionspuré och vaniljmousse, droppa i några droppar gul gelefärg om du vill ha lite extra färg.
- Ställ in i kylen en liten stund.
Hallonmousse
- Vispa 125 g mascarpone, med 1 msk florsocker krämigt.
- Tillsätt 1 dl grädde och vispa till en bredbar konsistens.
- Pressa de tinade hallonen genom en sil, och använd hallonpuren i moussen. Spara de överblivna hallonen till att ha i mellan bottnarna.
- Blanda försiktigt ihop gräddmoussen med hallonpuren, och droppa i några droppar röd karamellfärg för extra färg.
Marmorera tårtan och gör en Naked cake
Här ville jag att man skulle se lite av bottnarna och fyllnings, samtidigt skapa en marmoreffekt av blandning av gul och rosa mousse. en ”naked cake” ska ha lite synliga bottnar. Här är det fritt fram för att skapa sin tårta! Så här gjorde jag.
- Dela botten i tre delar.
- Lägg först ett lager passionsmousse, spar hälften till resten av tårtan.
- Lägg skivade färska jordgubbar.
- Lägg på nästa tårtbotten. Lägg ett lager med hallonmoset, du fått tidigare, och komplettera gärna med mer mosade hallon. Lägg sen på ett lager hallonmousse, spara hälften till resten av tårtan.
- Lägg på den tredje tårtbotten, spackla nu hela tårtan med hallonmousse eller passionsmousse. Skrapa av kanterna med en palett.
- Tag sen duttar av den andra moussen, och marmorera in den med paletten på olika ställen på tårtan. Spackla tårtan slät och fin.
- Dekorera med färska bär, frystorkade hallon och ett lager pudersocker. Servera!
En fräsch och saftig bärtårta
Familjen gillade verkligen den här tårtan! Bottnarna var luftiga, med en härlig vaniljsmak, fyllningarna kändes fräscha, och en klar bonus var toppingen med massa färska bär och det syrliga crunchet från de frystorkade hallonen. Den är nog allra godast att äta direkt samma dag, men den var god även nästa dag!
Lycka till med din tårta!
Kram Katarina