Citronmarängpaj
I helgen testade vi att baka en riktig klassiker ”citronmarängpaj” och det blev verkligen fräsch och gott! Den här pajen är verkligen en perfekt efterrätt till påskhelgen! Pajen har ett sprött pajskal, fyllt med hemmagjord lemoncurd och toppat med saftig maräng! Citronmarängpajen var lika god och fina dagen efter, så den går utmärkt att baka dagen före kalaset eller fikat!
Citronmarängpaj – vi bakade en stor paj och en minipaj i helt vanliga sockerkaksformar…
Servera gärna passionsfrukt till pajen, härligt syrligt till den söta pajen! En fin kombination med passionsfrukt och citron!
Citronmarängpaj
Receptet kommer från Ica ”Citronpaj”, en mördegsbotten, hemlagad Lemon curd, som toppas med klassiskt vispad maräng…ett riktigt bra recept, det blev såå gott!
Ingredienser:
- 125 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
Fyllning
- rivet skal av 2 citroner (2 citroner motsvarar 4-5 msk)
- juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
- 3 äggulor
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
Maräng
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Gör så här:
- Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Tips! Picka botten med en gaffel, och sätt gärna remsor av folie på insidan av pajen för att inte kanterna ska falla ner under gräddningen. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
- Fyllning ”Lemon curd”: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
- Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.
Ett härligt söt syrlig paj, som passar perfekt som Påsktårta!
Lycka till! /Katarina