Brownietårta med mjölkchokladkräm

brownietårta

Brownietårta med mjölkchokladkräm

I helgen bakade jag en ny sorts smaskig brownie med krämig mjölkchokladkräm på toppen. Receptet har jag sett att alla berömt på FB…då blir man ju så nyfiken och vill prova! Receptet kommer från Lindas bakblogg hos tidningen Hembakat. Och….vilken tårta!!! Som en hel godisbit, för den som gillar choklad! Det är första gången som jag lyckas med en sådan här typ av chokladtårta…och då har jag testat många! Det var kul att fota också!

brownietårtabrownietårtabrownietårta

Brownietårta med mjölkchokladkräm

Recept från Lindas Bakblogg, tidningen Hembakat

”En kladdig superläcker browniebotten med en galet god mjölkchokladkolakräm på toppen! En kaka ”to die for”! Om man vill ha bottnen mindre kladdig kan man grädda den i ca 35 minuter i stället för 26–30 minuter som det står i receptet.  Oavsett blir den saftig och riktigt läcker.

Tips! Låt kakan stå i kylen i ca 2 timmar innan servering så bottnen och mjölkchokladkolakrämen stelnar ordentligt. Servera gärna med glass, vispgrädde och färska bär.” enligt Linda

I receptet används en vanlig sockerkaksform (24 cm). Jag använde en mindre form, 18 cm, och tog därför halva mängden av ingredienserna till browniebotten, men gjorde hela mängden mjölkchokladkräm. Då får man en kaka ungefär som på bilden. Skulle nog rekommendera att grädda kakan den kortare tiden, så man får botten den lite krämig.

Ingredienser:

Ca 15 bitar

Browniebotten:

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl

Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Tillbehör: lättvispad grädde och färska bär

brownietårta

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

brownietårta

2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).

brownietårta

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.

brownietårta

4. Mjölkchokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.

5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.

brownietårta

6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.

brownietårta

Servera Brownietårtan hel eller uppskuren i bitar

brownietårta

Lycka till med dagens kakbak! Det här är verkligen en suverän tårta som passar på vilket kalas som helst! Den går att förberedas i god tid före kalaset, och räcker till många! Även barnen gillar den, då det inte är några konstiga smaker i den!

Ha det bra! /Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen