Smörgåstårta på Nationaldagen
Ni som hängt med här på bloggen såg att vi firade nationaldagen ordentligt! En riktigt solig heldag! Först födelsedagsmorgon med extragod frukost och paket för mannen i familjen, sedan bar det av till Nationaldagsgaloppen på Gärdet, med musik, galopp, hattparad och så avslutade vi med kalas med svärmors underbart goda smörgåstårtor! Här får ni recepten!
Smörgåstårta
Visst är det kul att smörgåstårtan har gjort comeback! Så himla svenskt och supergott! Praktiskt till kalas också…ska faktiskt erkänna att jag inte bakat dem själv, det står på min ”to do list” med det kommer nog en dag, när jag ska ta mig tid att baka smörgåstårtor. Här är två favorittårtor som svärmor bakat! En Silltårta och en Rostbiff/pärontårta! Jag stod för efterrätts-tårtan idag…det kommer bilder från den imorgon!
Silltårta
En klassisk sommarfavorit med sill, potatis, gräslök och hackat ägg. (10-12 bitar) Supergod, ganska mastig så den räcker till många! Den här passar utmärkt som förrätt! Receptet kommer från Hemmets Journal.
Ingredienser: (16 skivor grovt bröd)
Fyllning 1:
- 1 dl kesella
- 3 msk crème fraiche
- 1/2 msk fransk senap
- 1 finhackad matjessillfilé
- 1/2 finhackad rödlök
Fyllning 2:
- 1 1/2 dl kesella
- 1 dl crème fraiche
- 2 kokta, finhackade ägg
- 1/2 dl finhackad dill
- 1 finhackad matjessillfilé
Garnering:
- 1 dl crème fraiche
- 1 1/2 dl kesella
- 2 msk finhackad dill
- 1 msk klippt gräslök
- 8-10 små kokta potatisar
- 260 g matjessill
- 1 rödlök
- 3 gräslöksstrån
- 4-5 rädisor
Silltårta – Gör så här:
- Kantskär brödskivorna och lägg 4 av dem bredvid varandra på ett avlångt fat. Smöra.
- Blanda ihop ingredienserna till alla fyllningar va för sig och bred ut fyllning 1 över bröden.
- Täck med 4 nya skivor och bred ut halva fyllning 2.
- Lägg 4 nya brödkanter, bred ut resten av fyllningen och toppa med nya brödskivor.
- Rör ihop crème fraiche, kesella och dill. Fördela blandningen runt om tårtan samt på toppen.
- Garnera med skivad potatis i rader, finhackad rödlök och skurna sillbitar. Tryck fast skivade rädisor på tårtans kanter.
- Avsluta med att dekorera tårtan med hela gräslöksstrån. Förvara svalt tills du ska servera den.
Rostbiff/Pärontårta
Det här är tjejernas favoritsmörgåstårta! En väldigt lätt och saftigt smörgåstårta! Tårtan räcker till 10-12 bitar receptet kommer från Hemmets Journal
6 skivor landgångsbröd
Fyllning:
- 125 g philadelphiaost med rostad vitlök
- 150 g källarrökt nötrulle
- 1 dl crème fraiche
- 1 päron
- 2 morötter
- svartpeppar
Ostkräm:
- 1 dl crème fraiche
- 300 g philadelphiaost
- 1 tsk honung
- salt, peppar
Garnera med:
- 1 huvud grönsallad (eller rucolablad som användes här)
- 200 g skivad rostbiff( eller hälften rostbiff/ hälften nötrulle)
- 15 plommontomater/körsbärstomater
- 2 msk salladslök (eller gurka för en mer barnvänlig variant)
- basilika
Rostbiff/Päron – Gör så här:
- Kantskär bröden. Dela en skiva på längden.
- Fyllning: Blanda philadelphiaost, hackad nötrulle, crème fraiche, tärnat päron och skalade rårivna morötter. Smaka av med svartpeppar.
- Lägg 2 brödskivor tätt tillsammans på ett fat. Bred på hälften av fyllningen.
- Lägg en brödskiva på mitten och den tvådelade brödskivan på var sida om den. Bred på resten av fyllningen. Täck med de 2 resterande skivorna.
- Ostkräm: Vispa crème fraiche och philadelphiaost till en slät kräm. Smaksätt med honung, salt och peppar. Bred på och runt kanten på tårtan.
- Garnering: Skölj och slunga salladen torr. Skär salladen i strimlor och tryck fast runt kanten på tårtan. Forma rosor eller rullar av rostbiffskivorna och sätt runt kanten. Lägg tomater i mitten, eller strö ut dem. Strö över skivad salladslök och garnera med basilika.
Hoppas ni gillar de här Svenska smörgåstårteklassikerna! Sen finns det ju fler med lax, kräftor, rom och räkor…men det blir en annan gång!
Heja vår svenska mat! Från idag börjar jag med en ny kategori på bloggen, Svenska maträtter! Det blir nog lite grillat, sallader, pajer och annat gott! ?
Kram Katarina