Passionscheesecake
Till påsk bakade jag en Passionscheesecake, det börjar nog bli en tradition till Påsk…en riktig favorit här i familjen! Cheesecaken misslyckas aldrig, jag kan säga att receptet verkligen är testat minst 100 ggr! En väldigt fräsch och god cheesecake med Digestivebotten, citronsmakande fyllning, toppad med ett täcke av passionsfrukter! Den här måste ni prova!
Passionscheesecake
(Receptet kommer från ”Halv åtta hos mig”, för många år sedan)
Ingredienser:
Kakbotten:
15 st digestivekex (jag brukar ta ca 10st för tunnare botten)
75 g smör
Fyllning:
4 st gelatinblad (Oetker)
2 st ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft
Glasyr:
1 st gelatinblad
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter
Passionscheesecake
Botten – gör så här:
- Krossa kexen fint, jag brukar krossa dem i en bunke med att banka ett kraftigt glas på dem, eller använd mixer.
- Smält smöret, och blanda sedan ihop smulorna och smöret.
- Tryck ut kaksmulsmassan i en form med avtagbar botten, ställ in i kylen.
Fyllning – gör så här:
- Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Dela 2 ägg i gulor och vitor.
- Blanda gulor, ost, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet, (jag brukar vispa lätt med elvisp).
- Vispa vitorna till hårt skum, och vänd ner i smeten.
- Pressa citronsaften ner i en kastrull, och värm upp den. Tag den sen från värmen.
- Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften.
- Låt citronblandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i smeten, under omrörning.
- Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen , minst en timme.
Passionstopping
- Blötlägg 1 st gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
- Krama ur gelantinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
- Skrapa ur passionsfrukterna (4 st), och häll ner i sockerlösningen och rör om.
- Låt svalna.
- Häll fyllningen över den kalla kakan, låt stå i minst en timme.
Cheesecaken blir nästan bästa dag 2, då den stelnat till sig riktigt fint! Den här tårtan är så fräsch, saftig och vårig!
Trevlig helg!
Kram Katarina