Påsktårta

påsktårta

Idag är det äntligen Påskafton, och det måste firas med en tårta! En hallonbrownietårta täckt med chokladganache, dekorerad med chokladägg! En chokladtårta som smakar mycket choklad, servera gärna med fräscha bär till för en härlig kombination! Den här tårtan räcker till många! Receptet kommer från boken ”Lomelinas tårtor” Lomelina som inspirerar med sina fantastiska bilder! Dagens bakverk: Påsktårta

påsktårta

Hallonbrownietårta med chokladägg

Receptet finns hos ”Köket.se”.  Till tårtan använde vi en hög form på 18 cm som vi hade hemma, men i receptet nedan används en bakform på 15 cm, och då har man valt att baka två bottnar. Tänk på att anpassa baktiden efter val av form. Jag skulle nog föredra att baka två små bottnar, då en för hög form kan göra browniebotten något kladdig i mitten. En liten form, gör även kakan högre om man gillar det.

Browniebotten

  • 225 g smör
  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 st stora ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta

Marängsmörkräm med hallon

  • 4 st stora äggvitor
  • 2,33 dl strösocker (200 g)
  • 250 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g hallon
  • lite rosa pastafärg (kan uteslutas)

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 50 g smör

Dekoration

  • hallon ( jag dekorerade med chokladägg eftersom det är Påsk)

Påsktårta – Hallonbrownie-tårta

Gör så här:

  1. Browniebotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
  3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt.
  4. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull.
  5. Låt svalna.
  6. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
  7. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
  8. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
  9. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät.
  10. Fördela smeten i formarna.
  11. Jämna till ytan med hjälp av en sked.
  12. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.
  13. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
  14. Marängsmörkräm med hallon
    Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
  15. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  16. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
  17. Ta bort skålen från värmen.
  18. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
  19. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  20. Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
  21. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
  22. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
  23. Kör hallonen till puré i en mixer.
  24. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
  25. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
  26. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
  27. Sätta ihop tårtan
    Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
  28. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  29. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen.
  30. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna.
  31. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  32. B red ut ett tunt lager frosting över hela tårtan.
  33. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
  34. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
  35. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.
  36. Chokladglasyr
    Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
  37. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
  38. Dekoration
    Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten.
  39. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren.
  40. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
  41. Dekorera tårtan med hallon eller chokladägg till påsk!

påsktårta

Lycka till och Glad Påsk! Vill du ha ett annat favorittips till Påsk är denna Passionscheesecake.
 
Kram 💖 Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen