Citronkaka med mandelmaräng

Citronkaka

Idag tänkte jag bjuda på receptet till sommarens godaste kaka! Citronkaka med frasig mandelmaräng, såå underbart god och väldigt lättbakad! Servera gärna hallon eller jordgubbar till och lättvispad grädde så har du en riktig toppendessert till kalaset!

Citronkaka med mandelmaräng

Det var äldsta dottern som bakade den till dessert, och måste säga att den var underbart god! Varje år är det sommarmarknad på landet första helgen i augusti. En himla mysig tradition, marknaden blir större och större för varje år! Det är både loppisbord, växter, hantverk, godis, honung, keramik, hamburgerlunch och så fika i Byggdegården I år fyndade jag fina gröna linneservetter med grönsaksmotiv, några mindre silverfat och skaldjursbestick! Till middag efter marknaden brukar vi alltid äta årets första kräftor och då passade det perfekt att äta citronkaka till efterrätt! Den är ganska mäktig och räcker till många! Eftersom den bakas på färdigköpt lemoncurd är den väldigt lättbakad! Vill man göra egen lemoncurd, tror jag kakan hade blivit ännu godare, det ska jag testa nästa gång!

Citronkaka
Yield: 10

Citronkaka med mandelmaräng

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 15 minutes
Total Time: 45 minutes

Smaskig citronkaka toppad med fluffigt, krispig mandelmaräng

Ingredients

  • Citronkaka
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl lemoncurd
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • Mandelmaräng
  • Äggvita från två ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g rostad mandel

Instructions

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Klä en springform med avtagbar botten med bakplåtspapper, ca23-25 cm i diameter
  3. Smält smöret och tag av från plattan.
  4. Rör sedan ned strösocker, vaniljsocker, lemoncurd och salt. Blanda väl.
  5. Rör sedan ned ett ägg i taget, och till sist mjölet. Rör till en fin smet.
  6. Häll i formen och grädda i 15 minuter.
  7. Dax för marängen! Vispa äggvitan till hårt skum med elvispen.
  8. Tillsätt socker lite i taget tills marängen är blank.
  9. Vänd ner hälften av den flagade mandeln och toppa sedan kakan med resten.
  10. När citronkakan gräddats i 15 min, den ska vara kladdig. Tag ut den ur ugnen och bred på marängen och toppa med resten av mandeln.
  11. Grädda ytterligare i 15-20 minuter, den ska vara vobblig men inte alltför lös. Man får prova sig fram, låt svalna helt!
  12. Servera gärna med hallon eller jordgubbar och vispad grädde till
  13. Förvara den i kylen, kommer räcka till många fikastunder! Ät och njut av denna drömkaka!

Citronkaka en riktig drömgod kaka!

Receptet hittade vi nätet, ingen nyhet egentligen med jag har sett att väldigt många bakat saker med citron denna sommar! Kanske är citronens år! 😄🍋 Det har blivit många pyssel med citrontema för mig de senaste åren. Klicka in nedan för att få pysselinspiration:

🍋 Måla flaskor med citronmotiv

🍋 Göra skålar av lufttorkande lera och måla! Tror jag målat akvareller också med citroner, med de hittar jag inte i arkivet, ett kul målartips annars!

Stort lycka till med drömgod citronkaka!

I morgon åker vi ut till stugan och kikar till den efter hyresgästerna, de var väldigt nöjda och hade så tur med vädret också! Kanske kan bli en liten båttur till innan den ska upp på land igen!

🏃‍♂️‍➡️ 🎶Det är ju både Kulturdagar och Midnattslopp i Stockholm i helgen, jag ska stå och heja på familjen som ska springa, såå kul!

Ha en härlig helg! ☀️ Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen