Apelsinkaka
Det är så himla gott att fika när man varit ute i snön! Den här apelsinkakan med apelsinglasyr och kokos måste ni testa! Den blev väldigt saftigt och god! När jag bakade hjärtmaränger, så blev det så många äggulor över, därför blev den här kakan till, den innehåller endast äggulor. Kanske inte det vackraste jag bakat, men gott…en känsla av vinterfika!
Apelsinkaka
Receptet har jag hittat på bloggen ”Vardag med Nordefors” . Kakan kan bakas med vilken citrusfrukt som helst, jag valde blodapelsin då det var det jag hade hemma…blev riktigt gott!
Recept – Apelsinkaka
Sockerkaka med smak av citrus (Apelsin valde jag)
Ingredienser:
4 äggulor
2 dl socker
75 g smör, rumsvarmt
1 apelsin, rivet skal
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk pressad apelsin
varmt vatten
Dekoration: kokos, apelsinskal, apelsinskivor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
- Tillsätt smör, apelsinskal, bakpulver och mjöl.
- Häll i mjölken och rör smeten slät.
- Häll den i en smord och bröad hålform, ca 1 1/2 liter.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på ett fat. Låt kakan svalna under formen.
- Glasera kakan genom att röra florsocker och smör mjukt. Tillsätt pressad apelsin och några droppar varmt vatten. Bred glasyren över kakan.
- Strö lite kokos och apelsinskal över kakan, lägg ett par apelsinskivor i mitten. Klar att servera!
Ha en jättebra dag! Även en vanlig tisdag är värd en god fika!
Kram Katarina