Lemoncurd – Marängkakor
De flesta av oss pysslare och bakintresserade följer säkert alla Ernst program…och så mycket gott han lagar! Länge har jag tänkt testa hans Lemon curd-Marängsnitt, receptet finns hos Köket.se och även i hans nya bok som kommit ut i handeln nu! Så det blev både Lemon curd snitt och hallonsnitt, supergott! Sött, syrligt, segt och smaskig mördeg! En toppenkaka! Favoriten här hemma blev den med Lemon curd….
Lemon curd – Marängkakor
Hallon – Marängsnitt
Lemon curd – Marängsnitt
Recept kommer från koket.se och receptet är Ernsts ”Citronmarängkakor” .Receptet räcker till fyra längder, och jag valde att göra två längder med hallonsylt och två med lemon curd. Eftersom jag inte hade pistagenötter hemma, så tog jag krossad flagad mandel. Måste verkligen rekommendera den här mördegen! Supersmidig att baka och väldigt god!
Mördeg
250 g smör, rumstempererat
1 dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl
Fyllning
4-5 msk lemon curd (eller gör hälften med hallonsylt och hälften med lemon curd)
0,5 dl pistagenötter, hackade (eller krossad flagad mandel)
Maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
Lemon curd – Marängkakor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Knåda ingredienserna till mördegen (eller kör dem i matberedare), rulla sedan till 4 långa strängar.
- Platta till rullen och gör med hjälp av en tesked en grop längs med.
- Fyll gropen med lemon curd.
- Vispa äggvitorna med 0,5 dl socker så smeten blir blank, blanda i resten av sockret försiktigt.
- Bred/spritsa marängsmeten ovanpå lemon curden och strö över pistagenötterna.
- Grädda långt ned i ugnen i ca 20 minuter.
- Skär längderna rakt över till lagom stora kakor.
Här har ni ett jättebra fikatips till helgen!
Lycka till! /Katarina