En gång om året, till jul gör jag eget godis. Det är något speciellt med just hemmakokt godis till julafton. Jag smygstartade med ett par godissorter till min pysselkväll. Det blev en dumle fudge som ni kan klicka in till receptet, och dagens julgodis, knäck i form, som jag skurit i bitar, doppat i choklad och toppat med polkakross. Väldigt lättbakat och smaskig kombo!
Julgodis – knäck i rutor
Julknäck – recept:
⭐️ 2 dl vispgrädde
⭐️ 2 dl ljus sirap
⭐️ 2 dl socker
⭐️ 1 dl skållade/hackad mandel
⭐️ 2 msk smör
⭐️ 200 gr mörk choklad, krossade polkagrisar
Julgodis – knäck – gör så här:
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.
- Tillsätt mandel och smör.
- Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form ca 20×30 cm. Häll knäcksmeten i formen låt svalna helt.
Mitt tips är att koka inte knäcken för länge, hellre lite segare än vanlig, så blir det som allra godast!
Lycka till!
Kram 🧑🎄 Katarina