Gott julgodis
Nu har jag bakat årets första julgodis! Älskar verkligen att göra godis av alla sorter! Oftast gör jag de klassiska godissorterna till julen, som de flesta i familjen gillar. Förra året fick jag Leilas julbakbok ” Sweet Christmas” i julklapp, men då hann jag inte baka något ur den…så nu var det dags att hitta på något gott till pysseltjejernas julpysselkväll! Här bjuder jag på gott julgodis från Leilas bok, som du lätt fixar på en kväll. Godiset fick verkligen bra betyg av tjejerna och familjen…nu är allt uppätet!
Gott julgodis
Nougatmandlar, Chokladkolafudge med lakrits, Vaniljknäck och Rocky Road med recept från Leilas julbok ”Sweet Christmas.
Vaniljknäck
Knäck är verkligen julens klassiker…det är inte alltid helt enkelt att få den lagom hård, inte sockrig…ja den ska vara underbart lagom god. Det här receptet var toppen! Passar perfekt även för dem som inte gillar eller tål mandel.
Ingredienser:
- 2 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 1 nypa vaniljpulver
- 1 nypa flingsalt
- 2 msk smör
Vaniljknäck – gör så här:
Ha ha så här ser det ut när jag gör knäck…plastad plåt gör att formarna står bättre än på bakplåtspapper, sen behöver man inte diska plåten. Använder en soppslev och en liten sked så fyller man formarna. Nu finns det en speciell knäckhållare…tror jag ska investera i en till nästa godisfixardag.
Gör så här:
- Blanda socker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
- Koka utan lock och rör om då och då tills termometern står på 124 grader, eller gör kulprovet. (En kula smet i iskallt vatten, kulan ska bli fast och hård. Koktid 30 minuter enligt boken, mitt var färdigt på 15 minuter…så håll uppsikt på termometern.
- Rör ner smöret, fördela knäcken i formarna.
- Låt knäcken stelna och förvara i rumstemperatur.
Chokladkolafudge med lakrits
Den här fudgen måste jag säga var galet god, alla gillade den! (Även min mamma som är så kräsen med godis). Lagom smak av choklad och en lätt lakritssmak som inte tar över allt…
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1 1/3 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao
- 100 g mörk choklad (jag blandade 70% med 50% choklad)
- 1 tsk lakritspulver
Chokladkolafudge med lakrits – gör så här:
- Börja med att hacka den mörka chokladen, plocka fram alla ingredienser, och lägg bakplåtspapper i en brödform (ca 10 x 20 cm)
- Koka grädde, muscovadosocker och glukos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. (Rör så lite som möjligt)
- När temperaturen nått 116 grader, ta av från värmen och tillsätt den hackade chokladen, kakao och lakritspulver på en gång och rör ner i kokasmeten.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar (smöret gör kolan mjuk).
- Häll smeten i formen och täck med plast. Låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp i fin kuber, har man tid kan man förpacka dem fint med smörpapper och bokmärken.
Nougatmandlar
Härliga och lättbakade nougatmandlar, täckta med kakao blandat med kanel…för en extra julig smak!
Ingredienser:
- 1 dl sötmandlar
- 1 1/2 msk malen kanel
- 1 1/2 msk kakao
- 200 g nougat
Nougatmandlar – gör så här:
- Rosta mandlarna med skalet på i ugnen på 200 grader i 10 minuter. (Håll koll så att de inte blir brända)
- Blanda kanel och kakao i en skål.
- Skär nougaten i små tärningar, klä sedan in mandlarna med nougat och rulla dem i kakao-blandningen. (Det blir lite kladdigt.)
- Ställ mandlarna i kylen och servera med kalla.
Rocky Road
Det här recepten känns som Leilas mest bakade recept…En klassiker som jag gör varje jul! Här kan man ju variera nötsorter, kolasorter, chokladsorter och lägga till fina dekorationer som strössel eller torkade bär.
Ingredienser:
(Jag använde en form på 20 x 20 cm, och klädde med bakplåtspapper.)
- 600 g mörk choklad 70 % (Jag blandade hälften 50% och hälften 70%)
- 2 påsar dumlekola (totalt 260 g)
- 4 nävar mini-marshmallows
- 4 dl salta jordnötter
- 2 dl pistagenötter
Rocky Road – gör så här:
- Hacka chokladen och smält den på låg värme över vattenbad. Låt svalna lite.
- Skär dumlekolorna i små bitar. Rör ner kolorna och nästan alla nötter och marshmallows (spara lite att strö över).
- Häll chokladblandningen i en form som är täckt med bakplåtspapper (en liten form gör att chokladen blir tjock).
- Strö över resten av nötterna, marshmallows och lite hackade dumlekolor. Ställ in i kylen.
- Skär upp i bitar när det svalnat. Så himla gott!
Fixa våningsfat av pressglas
Lägg upp godiset på söta fat…och njut!
Glasvåningsfatet har jag fixat ihop av loppisfyndade pressglas, ett fat, en skål, en ljuslykta och en liten vas på toppen, vill du kika hur jag gjort klicka på länken: Glasfat
Har ni sett att jag hittat ett klassiskt änglaspel i silverfärg…åh vilken nostalgi!
Ha en jättefin helg och passa på att redan nu baka och göra godis…varför vänta till jul…njut istället hela december!
Kram Katarina