Fransk nougat

Fransk nougat

Årets första julgodis blev supersmaskig fransk nougat! Har ni inte provat det här ännu…gör det, tror nog att det är ett av det godaste sortens godis på julens gottebord! Kanske en aning svårare att göra en knäck, men prova! Sega, söta med bitar av hela mandlar..

Fransk nougat

Fransk nougat – Sega, marängkola smak med mandelbitar…de kommer att gå åt i ett nafs!

Fransk nougat – recept:

(Receptet kommer från Leila, och Köket.se det jag har ändra att ta bort några olika ugnsrostade nötter, pistage och ersatt med vanlig mandel. Man kan tillsätta fina torkade bär om man gillar det. Här kommer några tips, hur man skär den och får loss den ur formen ?

Ingredienser:

  • 2,75 dl strösocker
  • 1 dl honung, flytande
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvita (små)
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g pistagenötter (gärna riktigt grön, typ iransk)
  • 130 g sötmandel, skållad
  • 130 g hasselnötter, skalade
  • florsocker, att pudra med

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
  3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
  4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  5. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg. (Detta moment hoppade vi över, utan använde hela oskalade mandlar)
  6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
  7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
  9. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
  10. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna. (Ställ den i kylen, eller en stund i frysen, så är den lättare att skära. Värm kniven i varmt vatten eller tag lite naturell olja på den så är det enklare att skära i bitar.
  11. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur. ( Jag la dem på florsockrat bakplåtspapper i plåtburkar, med mellanrum, annars är det lätt att de fastnar ihop.

Fransk nougat

En enkel strut av smörgåspapper och ett rött sidenband, och så pudra över florsocker…så enkelt att servera dem på detta vis. Njut!

Fransk nougat

Lycka till! Kram ? Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen