Brigadeiros
För ett par veckor sedan var jag på releaseparty av boken Kakburken i lokalen Matlabbet på Söder. Så himla roligt att få träffa likasinnade bakintresserade tjejer och killar! Författaren till boken: Mia Öhrn fick jag också träffa för första gången, hon är ju hur underbar som helst! Jag är så stolt att få ha deltagit med ett recept i boken. Receptet är: Brigadeiros som ni ska få recept på idag!
Brigadeiros – En underbar kolachokladsmakande tryffel! Receptet kommer från Brasilien.
Kakburken
En bok med massa roliga, enkla, lite svårare men många klassiska recept. En burk med massa godsaker helt enkelt! Sveriges största Facebookgrupp heter Kakburken! Författaren Mia Öhrn bestämde sig för att göra en bok med 50 recept från gruppen. Hon frågade oss medlemmar om det var ok att använda hans/hennes recept, hon provbakade och fotade, och här är resultatet. En jättebra och vacker bakbok, med allt möjligt som mjuka kakor, små kakor, tårtor, långpannekakor, bullar, kladdkakor, bakelser, pepparkakshus och godis. Det finns en hel del bra baktips som medlemmarna delat med sig av i boken, som jag verkligen tycker är extra bonus! Köp den! Den kommer att bli en lika fin klassiker som ”Sju sorters kakor” Lättläst och passar alla bakentusiaster! En bra julklapp helt enkelt! Finns hos bl.a. Adlibris
Brigadeiros – recept:
Det här godiset från Brasilien är lätt att göra och fantastiskt gott. Den kondenserade mjölken bränner lätt vid så du behöver en tjockbottnad gryta. Glöm inte att röra hela tiden!” I receptet i boken, står det att man ska ha högsta värmen på plattan från starten, men jag rekommenderar er att ta det lite lugnt i början och ta medelvärme…rör och rör till sist tjocknar smeten!
Ingredienser till 35 st
- 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
- 50 g smör eller margarin
- 3 msk kakao
- 1 krm salt
Garnering färgat strösocker, strössel eller kakao
Gör så här:
- Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Vispa ihop till en jämn smet innan du sätter på värmen.
- Sätt plattan på medelvärme och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna – sänk temperaturen till medeltemperatur.
- Om det bildats klumpar – rör under några sekunder med en visp. Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter. Om den inte tjocknar, öka försiktigt värmen, så att smeten sjuder(ryker något) vispa hela tiden. Det är lätt att det bränner fast i botten på kastrullen.
- Pensla lite smält smör i en vid skål, häll i den varma chokladsmeten. Låt smeten kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar.
- Rulla små bollar av smeten med händerna. Rulla i strössel, kakao eller färgat strösocker. Chokladströsslet jag använt till bollarna med vitt chokladströssel, mörk chokladströssel finns i mataffären i bakhyllan. (En burk med chokladströssel, kan jag varmt rekommendera)
Brigadeiros med färgat strössel: Färga strösocker genom att hälla strösocker i en plastpåse, droppa i karamellfärg och knyt igen påsen, massera in färgen i sockret, klart! Så här gjorde jag första gången, när jag testade det här receptet. Mia gjorde en annan variant till Allt om mats Jultidning, hon blandade citronsyra i sockret, så blev den en syrlig kontrast till de söta bollarna. Det måste jag testa till något julfika!
⭐️ Förvara brigadeiros kallt i en tätslutande burk i kylen, de är godast kalla.
Hoppas ni testar de här goda godisbollarna!
Lycka till! ? Katarina