Härliga enkla blåbärsrutor
Att baka i långpanna är ju så enkelt och resultatet blir ofta väldigt bra! Det går snabbt att baka, och räcker till många! Ett perfekt bak när man har bråttom. Det här receptet innehåller filmjölk och valfria bär, de blev väldigt saftiga!
Saftiga blåbärsrutor serverade med en klick vaniljsås
Blåbärsrutor
(Receptet har jag hittat hos Tidningen Hembakat)
Blåbär i kakan ger en härlig smak! De går också bra att byta ut dem till hallon eller blanda hälften blåbär, hälften hallon. Filmjölken i smeten kan bytas ut till samma mängd yoghurt eller 1 ½ dl mjölk
Ca 24 bitar saftiga och smaskig bärrutor
3 ägg
2 dl strösocker
100 smör, smält
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
2–3 dl blåbär
ca 1 msk strösocker till bären
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.
3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
Lycka till!
Kram Katarina