Tänk att både Jul och Nyår rushat förbi!🎄✨ Julledighet med allt mys med familjen, alla dekorationer, julgran, god mat, paket, spel, filmmys, bokläsning, promenader är verkligen en tid jag ser fram emot varje år! Jag brukar ta en pysselpaus den här tiden för att känna extra pyssellust när jag sätter igång med något nytt roligt material i mitten av januari…ibland blir det första pysslet faktiskt till Alla hjärtans Dag i februari. Men visst oxveckorna kräver lite vila, man måste ju passa på att njuta av vintern och mörkret och ta det lugnt…kanske det är meningen! Nytt träningskort blev det iallafall, så lite trängsel på gymmet ska man väl unna sig!😄 Idag bjuder jag på Nyårs godaste efterrätt en ”Glassbomb”, faktiskt väldigt enkel att förbereda, så spar tipset till något festligt kalas eller till nästa Nyår!
Glassbomb
En glassbomb kan man göra på enkelt sätt eller på mer avancerat sätt. Jag hade lite ont om tid, så jag körde på den enkla vägen denna gång. Den är gjord på ett par sorters färdig glass, en köpekladdkaka och så det mest avancerade, att vispa ihop en italiensk maräng och sen bränna av. Det bästa av allt är att glassbomben kan man förbereda helt och hållet före kalaset eller Nyårsmiddagen! Bara att tina någon kvart, halvtimme och sen sätta i tomtebloss och servera, visp blir det festligt!🎉
🌟 Inspiration till glassbomben har jag hittat hos fantastiska Annelie @blomsterochbakverk
Glassbomb – recept:
🌟Vaniljglass, och hallonsorbet (tag de sorter du gillar)
🌟 Kladdkaka färdigköpt eller hembakad
🌟 Italiensk maräng (ägg och socker)
🌟 Dekorera gärna med färska bär kring glassbomben och tomtebloss
Verktyg: 2 litersbunke, elvisp, frys, spritspåse/tyll, termometer, kastrull
Glassbomb – gör så här:
- Börja med all plocka fram en skål som fungerar att ha i frysen (egentligen ska man inte ha Margreteskålar i frysen, men jag tyckte det funkade bra, dessutom har jag lock till dem som är perfekt när man ska frysa in glasbomben.
- Tag fram glassen, låt tina något så det funkar att forma glassen med skeden.
- Lägg ett lager med vaniljglass längs med kanten på hela bunken. Skeda och pressa med skeden, man kan skölja skeden i lite varmvatten och pressa den slät och fin! Man kan frysa den lätt till nästa lager, men jag körde på direkt!
- Lägg i hallonsorbet i urgröpningen och jämna till. Jag täckte även med vaniljglass så att det skulle bli lagom mycket sorbet.
- Till sist lägger man på kladdkakan, jag la den fina sida nedåt som ni ser på bilden. Lägg på plastlocket eller frysplast samt alufolie och ställ i frysen. Det här kan man förbereda flera veckor före festen!
Italiensk maräng – gör så här:
Man kan så klart göra vanligt maräng och spritsa på och bränna av precis när man ska äta desserten. Den italienska marängen är mer seg och fluffig,och funkar att spritsa, bränna och frysa in några timmar före kalaset. Den håller sig jättefint! Faktiskt så har vi kvar en bit glassbomb i frysen, och den smakar lika gott fortfarande!
Ingredienser:
🌟 4 äggvitor
🌟 2,5 dl strösocker
🌟 0,75 dl vatten
Gör så här:
1) Dela äggen och var noga så att du inte får äggula med i äggvitan. Häll äggvitorna i en ren skål gärna en i glas eller plåt, som oftast är fettfria.
2) Blanda socker och vatten i en liten kastrull, Låt sockerlagen koka upp till 110 grader, när den nått den temperaturen så sätt igång att vispa äggvitorna till riktigt fluff.
3) När sockerlagen nått till 121 grader, sänk hastigheten på äggvitevispningen och droppa i sockerlagen på sidan i bunken. När allt sockerlag är i äggvitefluffet, höj hastigheten och kör så i 3 minuter. Sänk sedan farten och kör i minst 15-20 minuter så att marängen är sval och fluffig.
4) Spritsa på marängen på glassbomben, eller använd en vanlig sked eller slickepott för att göra fina mönster!
5) Bränn med en brännare lätt kring hela glasstårtan.
6) Sätt in i frysen och låt stelna, täck försiktigt med plastfolie och alufolie för frys.
Glassbomben är redo att servera!
Gott Nytt år och God fortsättning!
Jag hoppas på ett fint och pyssligt år med massa kul pyssel och goda bakverk!
Det vore kul att få någon kommentar vad ni önskar se mer av här på bloggen! Skriv i kommentarsfältet, på mail eller på instagram!
Kram 💖 Katarina