Citronmarängpajer mini
I helgen gjorde min dotter de underbaraste små citronmarängpajerna! Tycker att de blev så himla goda, och väldigt fina så här bjuder jag på några smaskiga bilder! En fräsch toppenefterrätt, eller supergott bakverk till fikat i helgen. Det är kanske inte det allra enklaste bakverket att göra, men de är väldigt hållbara och bra att förbereda till ett fin besök!
Citronmarängpajer – ett sötsyrligt litet bakverk, helt underbart gott!
Citronmarängpajer – recept
Receptet är ett Leila-recept som vi hittade hos Köket, det skulle räcka till 5 små pajer…i oklar storlek. Dotter gjorde dem i klassiska ”plåtformar” (som man använder till mandelmusslor) och det blev perfekt i storleken! Receptet räcker till säkert 20-30 minipajer.
Baka pajskal
(använd miniplåtformar räcker till 20-30 st)
Pajdeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
0,5 msk kallt vatten (om det behövs)
Gör så här:
- Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop.
- Tillsätt vatten om degen känns torr. Knåda inte degen (man ska arbeta den så lite som möjligt).
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Kavla ut mördegen på ett mjölat bakbord och klä miniformarna med deg.
- Grädda i cirka 5-10 minuter så att pajskalet sätter sig. Kontrollera att färgen blir lagom gyllene.
Lemon curd
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor
Leilas lemon curd – gör så här:
- Tvätta tre citroner noga och torka.
- Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
- Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
- Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
- Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.
Fyll pajskalen:
Lägg gärna lemon curden i en spritspåse, klipp av toppen och spritsa i en ordentlig klick i pajskalen.
Italiensk maräng
3 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
Gör så här:
- Vispa äggvita och salt till ett skum och under tiden: koka en sockerlag av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull (lägg en elektronisk stektermometer i för att kontrollera temperaturen).
- Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en fin stråle under vispning på medelhastighet.
- Fortsätt vispa marängen på medelhastighet till den svalnat.
- Fyll en spritspåse med marängen, spritsa små toppar på lemon curden.
Spritningen är klar, låt gärna lemoncurden synas lite mellan de spritsade topparna.
Bränn försiktigt med en gasolbrännare.
Välj din favoritspritstyll, olika ränder ger helt olika karaktär på pajerna.
Låt minipajerna gärna svalna innan du serverar dem, för lemoncurden blir då mer fast i konsistensen. Förvara pajerna sedan i kylskåpet, de håller sig fint i flera dagar.
Lycka till och ha en jättetrevlig helg!
Vi får njuta och träna rumsrenhet med vår nya lilla familjemedlem Chelsea! ?? Katarina