Vaniljbullar och svensk sommar

Vaniljbullar

Vaniljbullar och svensk sommar

Nu är jag tillbaka efter ett par veckors semester i solen! Utvilad, med ny pysselenergi! Underbart vad lite sol och wifi-fri tid kan göra för själen! Tänk på det alla ”surfare” ta semestern från datorn och telefonen, i alla fall större delen av dagen, det gör nytta för själen! Första dagen i stugan, blev det att kolla in alla blommor som växt såå mycket! Och ett bullbak…tänk vad man kan sakna att baka! Vaniljbullar enligt familjens önskan! Ska nog testa lite bullbak med blåbär, när de är mogna…

Vaniljbullar

Att baka tillsammans är verkligen ett toppenpyssel! Bullar går att baka i alla möjliga former! Barn är så kreativa det blir figurer, flätor och roliga bullar! Obs! (De svarta små kornen på bullarna är frystorkade hallon)

Vaniljbullar

Vaniljbullar

Ett helt vanligt klassisk recept på vaniljbullar, det är ju alltid godast nybakade! Recept från Receptfavoriter.se

40 vaniljbullar

Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning
Fyllning: 100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 msk vaniljsocker
Pensling: 1 ägg
2 msk pärlsocker

Baka vaniljbullar:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg – du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
  7. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
  8. Rulla ihop till rullar från långsidan. Här gjorde vi flätade längder: kavla ut en rektangel, bred ut vaniljfyllningen, vik dubbel, sedan gör man tre långa snitt och flätar. Hjärtan; stansa ut hjärtan, bred ut fyllning, täck med det andra hjärtat, kläm ihop längskanterna på hjärtat, gör sedan en liten fläta av bulldel och sätt runt hjärtat. Knutar: kavla en rektangel, bred fyllning och vik dubbelt. Gör sedan som små byxben och tvinna benen, och knytihop som en knut.
  9. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker. Eftersom det var slut på pärlsocker i stugan, fick det bli en blandning av kokos, hackad mandel och frystorkade hallen (hallon är nog bättre att strö på efteråt, blir snyggast och godast då)
  12. Grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.

Vaniljbullar

Vaniljbullar

Blommor

Bullarna blev snabbt uppätna, så här kommer några bilder från trädgården. Trädgårdspyssel tillhör mina bästa sommarpyssel! De här borstnejlikorna sådda jag förra våren på balkongen, och iår har de fullkomligt exploderat i pallkragen! Pallkragarna har jag hängnat in för vildsvin, rådjur och sniglar. Nu ska borstnejlikorna testas om de funkar ute i trädgården…om de är rådjurs och snigelsäkra…

Vaniljbullar

Vaniljbullar

Smultron på strå

Det är så härlig att promenera på grusvägarna, plocka ängsblommor och smultron! Vi fick ihop till ett strå, ett avkopplande sommarpyssel!

Ha en riktigt härlig sommar!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen