Baka semlor

baka semlor

Baka semlor

I helgen bakade vi årets första semlor! En klar favorit…och så himla svenskt bakverk! Jag brukar testa något nytt recept varje år, så årets recept kommer från ”Mitt Kök”, väldigt lättbakat och det blev gott så otroligt gott!

baka semlor

Semlor med kardemummasmak, fyllda med mandelmasse-kräm toppad med vaniljgrädde och florsocker!

baka semlor

Klassiska semlor

(Recept på ”Saftiga och goda semlor” från Mitt kök, ett ovanligt recept för mig, då man blandar alla torra ingredienser med jästen…men det blev himla bra!). I originalreceptet ska man göra egen mandelmassekräm, men jag förenklade det och blandade krämen på riven mandelmassa, det funkar toppen!

20 stycken

Ingredienser

  • 14-16 dl vetemjöl special
  • 1,5 dl socker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst, för söta degar
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 1 st ägg
  • 5 dl mjölk
Pensling:
  • 2 st äggulor
  • 1-2 msk mjölk

Fyllning:

  • Riven mandelmassa
  • mjölk eller grädde
  • inkromet på semmelbullarna

Topping:

  • Grädde + lite vaniljsocker
  • Florsocker

Semlor – Gör så här:

  1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägget, lägg i en bunke eller assistent.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Fyllning:

  • Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken/grädden, tillsätt den rivna mandelmassan och arbeta till en smidig massa.
  • Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.

baka semlor

Ha en jättebra vecka! Semlor kan man nästa äta varje dag…!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen