Oreo cheesecake med bär
Nu i kalastider, är det kul att testa lite nya tårtrecept! En favorit här hemma är olika sorters cheesecakes, dels för att de är enkelt att baka, väldigt saftigt och gott! Den här bäriga cheesecaken är en fryst variant, men valfria bär i två lager, och botten av krossade Oreokakor. Mellan cheesecake-lagren har vi lagt Oreokakor. Den blev egentligen inte så vacker som jag hoppats….har man lite mer tid, så skulle den sett proffsigare ut! Men toppa med färska bär, massor av ljus och sprakande tårtljus…så blir den enklaste tårta fantastisk!
Oreo cheesecake
Oreo cheesecake med Oreobotten, ett lager jordgubbsmet och ett lager blåbär/hallonsmet, lägg några Oreokakor mellan bärlagren. En lättbakad cheesecake som är fräsch och somrig!
Oreo cheesecake
Originalreceptet har jag hittat hos Linda Lomelino med bloggen Call me Cupcake. Vår duktiga fotograf och bakdrottning!
Fryst cheesecaketårta med bär
Oreobotten:
150 g oreokakor
+5 extra hela oreokakor till mittenlagret
50 g smält smör
Cheesecakesmet:
300 g cream cheese
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
Skal från 1/2 citron
100 g jordgubbar (frysta går bra)
150 g blåbär och hallon
Dekoration:
Färska jordgubbar, blåbär och körsbär
Oreo cheesecake med bär
Botten:
- Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret. (bild 2)
- Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på en springform, 18–24 cm i diameter (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög).
Tryck ut degen i botten på springformen. Ställ in formen i frysen.
Cheesecakesmet:
- Vispa cream cheese, ricotta, vispgrädde, socker, vaniljpulver och citronskal krämigt. (bild 3-6)
- Mixa jordgubbarna till puré och blanda med hälften av cheesecakesmeten. (bild 7-8)
- Häll smeten över oreobottnen och ställ in i frysen minst 30 minuter. Här skulle jag rekommendera att det stod längre i frysen, prova dig fram så att det första lagret är riktigt fryst, annars sjunker Oreokakorna ner i smeten (som det hände för oss)…men det blev gått ändå!
- Ta ut formen ur frysen, dela de fem extra kakorna på hälften och lägg dem i ett lager ovanpå jordgubbssmeten. (bild 10)
- Mixa 100 gram blåbär och hallon till puré och blanda dem med resterande cheesecakesmet. Rör i 50 gram hela blåbär och hallon, och häll sedan smeten i formen. (bild 9, 11,12)
- Täck över och ställ i frysen, minst 5 timmar. Kom ihåg att plocka fram tårtan minst 30 minuter före servering. Dekorera med färska bär.
Det här kan vara ett bra efterrätts-tips till Mellokvällen på lördag!
Ha en jättebra helg!
Kram Katarina