Supergoda semlor

Supergoda semlor

Supergoda semlor

Just nu håller vi på att bygga om här hemma…flyttar om alla sovrum, och så ska jag få ett litet pysselrum! Det ska blir såå roligt när det blir klart! Jag hoppas det kommer att ge massor av ny pysselinspiration att få ordning på alla pysselsaker! Bilder kommer snart! Det innebär att allt pysslet är nedplockat i lådor…så istället blir det mycket bakning här på bloggen! Semlor är absolut mitt favoritbakverk…det finns nog inget godare! Jag är alltid på jakt efter nya recept på de bästa och fluffigaste semlorna…och jag tror jag hittat det bästa receptet! Från bakbloggen Fredriks Fika! Familjen har beställt semlor varje kväll sen jag bakat (och fryst in bullar)..och de blir lika goda varje gång!

Supergoda semlor

Semlor – en svensk fikafavorit!

Supergoda semlor

Supergoda semlor

Recept kommer från Fredriks Fika från Tidningen Hembakat

Recept på semlor, 16 stora eller 32 små
50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör

+ 1 ägg att pensla med

Recept på mandelmassa finns hos Fredriks fika

Min egen mandelmasseblandning: Här valde jag att riva mandelmassa, ta ur lite bullbröd, blanda med lite vispgrädde och lite mjölk, rör till en krämig smet.

Supergoda semlorSupergoda semlor

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora eller 6-8 för små. Låt svalna på galler.
9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!

Supergoda semlor

Hoppas ni fått lust att baka era egna semlor! Det är verkligen värt det, och perfekt att ha i frysen för oväntat besök!

Lycka till!/Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen