Pepparkakor och kristyr
Igår var det pepparkakans dag, det firade vi med att dekorera våra pepparkakor! Det är nog den mysigaste julaktiviteten i december! Doften av nybakade pepparkakor och sedan alla tjejerna samlade för att dekorera pepparkakorna! Kakorna blir så fantasifulla och vackra! Jag brukar köpa någon ny pepparkaksform varje år…det blev några nya… en granform, rådjur, vantar, snöflingor och hus…. Här får ni tips på pepparkaksdeg och hemlagad kristyr! Obs! känn ingen prestationsstress att göra allt från grunden..pepparkaksdeg och kristyr finns ju att köpa färdigt!
Årets nya pepparkakor
- Gran och rådjur från Pepparkaksformar.nu.
- Vante, snöstjärna, hus och äpple är från Icahemma.
Minipepparkaksgubbe (ett set med 5-st fått i present), gran,minisnöstjärna och klocka (IcaHemma).
Snögubbe och husformar från IcaHemma
Vantarna, den här formen har jag använt till den lufttorkande leran, så himla söt!
Pepparkaksdeg
Det är faktiskt första gången som jag testar att göra egen pepparkaksdeg! Köpedegen, har ju funkat perfekt i alla år, men man måste ju prova på nåt nytt! Roy Fares inspirerade med sin pepparkaksbakning på TV. här är receptet!
Pepparkakorna blev väldigt lyckade och jättegoda! Varför har jag inte gjort detta tidigare!
Pepparkaksdeg:
- 140 g ljus sirap (1dl)
- 150 g farinsocker (2dl)
- 1/2 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 tsk kanel
- 1/2 st riven muskot
- 100 g grädde (1dl)
- 120 g smör
- 450 g vetemjöl (7,5dl)
- 7 g bikarbonat (1,5tsk)
Kristyr:
- 30 g äggvita (1 ägg)
- 200-240 g florsocker (ca 4dl)
- någon droppe karamellfärg
- Pepparkaksdeg: Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på det tills alla sockerkristaller har smält. Ställ det åt sidan. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
- Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord, stick ut önskade form och lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Samla pepparkakar med samma storlek på samma plåt.
- Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
- Kristyr: Vispa äggvita och florsocker med en elvisp tills du har en fast och fluffig kristyr. Känns den för fast kan man tillsätta lite mer äggvita. Färga kristyren med önskad färg
Förvara dina kakor i en lufttät burk, så håller de sig knapriga länge!
Det blev några minimini pepparkakshus också…mer bilder och tips hur du gör dem, kommer snart på bloggen!
Ha en jättebra dag! Idag ska vi på Luciatåg i skolan, så stämningsfullt!
Hälsningar
Katarina