Chokladkola tillhör väl en favorit för de flesta på julens gottebord! Jag minns att vi alltid kokade chokladkola till varje jul…men egentligen har jag inte fortsatt med den traditionen. Det har mest blivit knäck, vaniljkola, marsipankulor och tryfflar…Men nu var det dax att plocka fram det klassiska receptet på chokladkola. Det är ju hur gott som helst, kolorna är redan slut …så det måste bli en kolakokning till för Jul!
Chokladkola – Hur gott som helst!
Chokladkola – recept:
(60 st chokladkola)
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hemgjord kola – Gör så här:
1) Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
2) Koka utan lock i ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då till smeten klarar kulprovet. Jag brukar använda termometer, som oftast ger bäst resultat. Mät tills kolan är 120-125 grader för mjuk/seg konsistens. 130 grader för hård kola med lite seghet i mitten. Välj själv.
3) Tillsätt kakaon, rör om och häll ut på en bakplåtspappersklädd form ca 20×30 cm. Låt svalna i rumstemperatur, skär i bitar. Slå in varje kola i smörpapper/bakplåtspapper.
4) Förvara din chokladkola kallt, men det funkar bra i rumstemperatur också någon vecka.
Lycka till med er chokladkola! Imorgon visar jag hur man gör enkla strutar till kolorna!
Kram 💖 Katarina