Halloweentårta
Snart är det Halloween och då passar det bra med en Halloweentårta! Den här tårtan är en riktig chokladbomb, fylld med chokladmousse, lite fräscha hallon och täckt med chokladtryffel. Tårtan har jag gjort tillsammans med lilla tjejen, så hon har fixat de gulliga små spökena! Sen har vi lagt till lite fladdermöss! Här kommer recept och pysseltips!
Halloweentårta
Receptet kommer från Allt om mat, så här beskriver konditorn Elisabeth tårtan!
”Superkonditorn Elisabeth Johanssons halloweentårta är läskigt god för barn och vuxna. Som en extra god sachertårta, med mycket chokladsmak och härlig saftighet från hallonen.”
Halloweentårta – Recept
Tårtbotten
3 dl | strösocker |
---|---|
3 | ägg |
2 dl | vetemjöl |
1 dl | kakao |
2 tsk | bakpulver |
2 tsk | vaniljsocker |
1 dl | mjölk |
Fyllning: Här har jag förändrat receptet något, egentligen ska det vara ett lager Nutella. Jag valde färdig chokladmousse
Ett lager tårtmousse choklad (Oetker)
Ett lager 200 gr hallon och 2 msk florsocker
2 msk | smör |
---|---|
1 1/2 dl | vispgrädde |
150 g | mörk choklad, (64-70 %) |
Tillagning: 1 1/2 timme + 40 min i ugn
Halloweentårta – Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Värm mjölken till ca 50 grader. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Häll den varma mjölken i äggpöset. Sikta i de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstag bar kant, 24 cm i diameter.
2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är färdig. Låt den stå kvar i formen 2–3 min. Vänd upp kakan på ett fat och låt den kallna under formen. Dela kakan i tre bottnar.
3. Fyllning: Värm Nutellan i mikrovågsugn eller i en kastrull och ringla över den första bottnen. Lägg på botten nummer två. Mosa hallonen tillsammans med florsockret. Bred ut hallonen på den andra bottnen. Lägg på den sista bottnen.
4. Glasyr: Hacka chokladen och koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills den har smält. Rör i smöret, lite i taget. Bred glasyren på och runt om tårtan. Låt tårtan stå i kylen ca 1 timme.
Spöken
Här har vi skapat små spöken av sockerpasta och strössel. Ett kul pyssel även för de små!
- Forma först bollar av sockerpastan, sedan koner, därefter trycker man in strösselkulor till ögon och lakritsströssel till mun!
- På tårtan har vi även strött ut torkade hallonbitar, väldigt härligt med syrligt krisp på en chokladtårta!
Skapa fladdermusdekorationer
Material:
- Svart papper (Skapamer.se)
- 2 sugrör (Granit)
- Vit tuschpenna (Poscapenna) (Skapamer.se)
Verktyg: Sax (CCHobby), limpistol
Gör så här:
- Börja med att klippa en lång remsa av svart papper.
- Vik den som ett dragspel (Bild 3)
- Rita en fladdermus med vit penna.
- Klipp nu ut fladdermusen, men klipp inte sidorna, för det är de som ska hålla ihop hela dragspelet.
- Nu kan du hitta på massa olika halloweendekorationer på det här sättet. Ex. spöken eller pumpor
- Limma fast fladdermus dragspelet på två sugrör, och sätt dit som en ”caketopper” i tårtan.
- Gör ett längre dragspel och sätt runt tårtan. Sätt fladdermöss i tårtan för extra dekoration. Klart!
Lycka till!
Håll utkik det kommer massor av mer Halloweenpyssel!
Kram Katarina