Vinter efterrätt
En god efterrätt är alltid lyxigt! Egentligen unnar vi oss det alltför sällan…Men den här vintriga kaneldoftande efterrätten kommer jag definitivt att göra fler gånger. Den är inte alls svår att göra, och toppen att förbereda i förväg om man ska ha gäster. Dagens godsak: Varm Äppelkompott med crunch och vaniljglass.
Varm äppelkompott med crunch och vaniljglass – en härlig vinter dessert!
Äppelkompott
Det här receptet hittade jag hos Ica, lätt som en plätt! Äppelkompotten räcker till ca 6 portioner
Ingredienser:
4 stora äpplen
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
1/2 dl Brun Farin
1 hel kanelstång
5 kardemummakärnor
1/2 urskrapad vaniljstång
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor.
- Lägg äpplena i en kastrull och häll på vatten, socker och kryddor.
- Sjud på svag värme utan lock ca 10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Rör om försiktigt då och då.
- Låt kompotten svalna och häll den sedan i en vacker glasburk eller skål.
- Vid servering, värm försiktigt upp den mängd äppelkompott som du ska använda.
Crunch
Här har jag mixat ihop en blandning av det jag hade i skåpen, ta det som passar dig bäst!
Ingredienser:
ca 100 gr smör
2 dl havregryn
2 tsk kanel
2 msk muscovadosocker
2 msk ljus sirap
1 dl grovhackade mandlar
1/2 dl kokos
lite flingsalt
Gör så här:
- Blanda ihop alltihopa i en kastrull och smält ihop på svag värme.
- Häll upp i en burk och spara tills dessert-dax! Det här blir ganska mycket så det räcker även till frukostyouhurten.
Servering
Lägg upp en kula vaniljglass, lägg lite ljummen äppelkompott runt glassen, och strö ljuvlig chrunch uppepå, servera direkt!
Hoppas ni gillar det här lika mycket som vi!
Lycka till!/Katarina