Semmelwrap med jordgubbar
Semlor är min absolut favorit bland alla våra bakverk! I veckan fick jag frågan om jag testat att baka semmelwraps…och det hade jag faktiskt inte…så till semmeldagen skulle de testas! För att piffa till wrapsen lite extra, så stoppade i jag några skivade jordgubbar i wrapsen! Det här kan ju vara ett bra baktips till Alla Hjärtans Dags…bakelse!
Semmelwrap
Receptet på Semmelwrap kommer från Arla: ”Det är en klassisk semla i smakerna, vetedeg med kardemumma, mandelmassa och vispgrädde, men serveras i annan form. Det är viktigt att kavla degen riktigt tunt och vara försiktig med gräddningen, så att wrapen blir saftig och går att rulla”
Receptet gäller för 12 st
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1 dl Arla® mjölk
- 1½ dl vatten
- 100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ tsk stött kardemummakärnor
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning:
- 2 msk Arla® mjölk
- 100 g mandelmassa
- 2 dl Arla® vispgrädde
- florsocker
- Här la jag till skivade jordgubbar
Semmelwrap – Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.
- Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 225°.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar.
- Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter. Strö ev lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen 3-4 min.
- De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka. Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.
Lägga ihop semmelwrapsen
- Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm.
- Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen.
- Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen.
- Lägg i skivade jordgubbar om du vill!
- Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen. Pudra ev florsocker över och packa in i smörpapper.
Nu har vi testat semmelwraps! Ett klart gott alternativ till en vanlig semla! Jordgubbarna gav extra fräschör till en ganska maffigt bakverk! Ett tips är att baka ut dem väldigt tunt och göra dem något mindre! Man kan göra dem som små ministrutar och ställa i glas!
Ha en jättebra helg!
Kram Katarina