Centercookies i spetsskål
Idag har jag hittat receptet på en såå god kaka! Den överträffar allt en gottegris vill ha! Receptet kommer från bloggen ”Tessan bakar” som gör så himla smaskiga bakverk, och dessutom är enkla att baka. Det passar mig perfekt att det går snabbt att baka och blir gott, då får man lite tid över till pyssel också! När jag stärkte dukar tidigare i veckan så passade jag på att göra den här fina spetsskålen, den är så gullig att ha framme på bordet, och tänk vad fint att lägga kakorna i för att ge bort som present!
Centercookies
Recept från Tessan bakar
Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
24 bitar center (2 rullar) eller bitar, jag gjorde även ett test att lägga Geisha choklad i mitten och det blev också gott, men Center i kakorna blev favoriten här hemma
Flingsalt,strössel eller riven mörk choklad.
Pudra florsocker över när de svalnat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt. Eller använd den kraftigare sortens muffinsformar (mina kommer från Lagerhaus).
- Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter.
- Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
- Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg.
- Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda ca 10 minuter. De ska få lite, lite färg.
- Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde baksidan på en liten sked för att trycka små hål.
- Sätt i centerbitar upp och ner i alla kakorna och sätt in i ugnen i ytterligare 2 minuter. (Då de inte hade runda centerchoklad i min lilla kiosk, så blev det att dela fyrkantiga bitar på mitten och trycka ner ett par bitar i kakorna. I hälften av kakorna la jag i Geishachokladbitar, prova dig fram med din favoritchoklad, kan tänka mig att Dumle blir supergott!
- När du tar ut dem ur ugnen, är det bra att trycka till chokladbitarna något med en liten sked (om du gjort som jag att dela små chokladbitar). Använder du runda center, så rör dem inte
- När kakorna svalnat något, strö antingen hackad mörk choklad, flingsalt eller något strössel över.
- När de svalnat helt pudra florsocker över. Dags att göra en spetsskål!
Göra spetsskål
Material: Rund spetsduk, skål, plastfolie, trälim och vatten och bunke.
Gör så här:
- Blanda hälften trälim och hälften vatten i en bunke. (det behövs bara någon dl av varje).
- Doppa ner duken i limbadet och krama ur.
- Täck baksidan av en skål med plastfolie och lägg duken över skålen, låt torka över natten.
- Känn på duken att den är helt torr innan du lyfter bort skålen.
- Klar att använda! Skålen är verkligen stenhård nu, och perfekt att ha saker i. (Det finns även en sockermetod att stärka spetsar, men den är inte lika hållbar som limmetoden, dock kan man ångra sig med sockermetoden och blöta upp dukarna igen. Limmetoden är permanent.
Lycka till dem dagens bakning och pyssel!
Kram Katarina