Bullar och keramik
Två saker som verkligen är min passion..så är det bullar och keramik!
I flera år har jag gått keramikkurser hos Åsa Gårdebäck i Saltsjöbaden.
Det har blivit många kavlade skålar och fat, en hel del drejade koppar och skålar. Titta gärna unde kategorin ”Mina hantverk” vad jag tillverkar…
Bullar är min andra passion, jag har provat massor av olika recept genom åren.
Det här receptet kommer från Johanna Westman, det blev riktigt saftiga bullar!
Eftersom vissa i min familj bara gillar vaniljbullar och vissa kanelbullar, så blev lite av varje i dagens bak!
Här är receptet till ca 40 bullar
Ingredienser till degen:
1 pkt jäst
5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
13-14 dl vetemjöl
Ingredienser till fyllning:
Kanelfyllning (till halva degen):
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
Vaniljfyllning (till halva degen)
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Pensla med 1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen med fingrarna i bunken. Häll i en skvätt mjölk och rör ut jästen i den. Häll i resten av mjölken, smöret, socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
Häll i 12 dl mjöl och rör om ordentligt, fortsätt sedan att hälla i lite mjöl i taget och arbeta degen ordentligt mellan varven med träskeden eller händerna, tills den är blank och fast. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.
Strö en näve mjöl över bakbordet och tippa ut degen där. Knåda den lite lätt och dela degen i två bitar med en kniv eller degskrapa.
Kavla ut en deghalva i taget till en stor avlång kaka som är ungefär en centimeter tjock. Bred på smöret. Ringla över sirapen och strö på socker och kanel/vaniljsocker.
Rulla ihop degen till en rulle och skär sedan i cirka 2 cm tjocka skivor.
Lägg bullarna glest på en av plåtarna. Lägg över en bakduk och fortsätt med den andra deghalvan, låt sedan bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Knäck ägget till penslingen och vispa ihop. Pensla varje bulle och strö på lite pärlsocker på toppen.
Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.