Baka kardemummabullar!
Nu efter jul med massa godsaker som knäck, saffransbullar, marsipan och pepparkakor…så längtar man efter lite nya bakverk. Det som alltid går hem är ju kanelbullar med varm choklad och vispgrädde efter en dag ute i kylan. Här på landet lyckades vi ha en vecka med härlig rimfrost, lite is i havskanterna och ett lätt snötäcke på gräsmattan, innan stormen och regnet blåste bort allt! Men nu får man mysa vid brasan med lite goda bullar till kaffet eller chokladen! Här kommer ett toppenrecept från Leila, tycker jag! Testa, det är riktig kondiskänsla över dessa bullar!
Kardemummabullar
(receptet är hämtat från Leila)
Leilas tips! Om man blandar ihop smör, strösocker och kanel till en fyllning så får man saftigare kardemummabullar än om man strör kryddor och strösocker direkt på degen, eftersom kryddorna och sockret drar åt sig fukt. Man får extra blanka bullar om man penslar dem med sirap utblandat med vatten efter gräddningen. Det här har jag testat,och det stämmer verkligen!
1 sats vetedeg, grundrecept ger ca 18 BULLAR
- 1 msk kardemummakärnor eller 2 tsk kardemummapulver
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel
- Ägg till pensling
- Ljus sirap och vatten till pensling
- 1/2 msk kardemummakärnor
- 1/2 dl strösocker
1 sats vetedeg
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning
- Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
Lycka till med bullarna! Det kommer att ta slut på en gång, jag lovar!