Stöpa ljus
I helgen provade familjen att stöpa ljus för första gången…och det blev inte som i Ikeareklamen! Det var faktiskt inte så svårt! Det blev några fina ljus, som brann riktigt fint. De är bra att ha som gåbortpresent till julens kalas! Bind några fina band runt ljusen, slå in i fint papper och jag tror verkligen att det är en uppskattad present att få. Här beskriver jag hur vi gjorde när vi stöpte ljusen.
Stöpa ljus – material:
Stöpa ljuspaket( i paketet finns ljusflingor och vekar till ca 20 ljus (från Slöjddetaljer eller Panduro), stor kastrull, stöpkärl att smälta massan i, tving att sätta fast kärlet med, några smala brädor/eller tjockare pinnar, muttrar till tyngder, termometer.
Stöpa ljus – Gör så här (instruktioner är hämtade från ”Ljusmassa.se”:
- Att stöpa ljus hemma är både roligt, ekonomiskt och lärorikt. För att stöpa ljus hemma behöver man först och främst en stor kastrull till vattenbad. Använd en kastrull du inte bryr dig om, eller köp en gammal då det finns risk att stearin kommer ner i kastrullen. För att stöpa ljus behövs det såklart även ljusmassa, vekar och en större burk eller liknande att ha som stöpkärl. Burken måste få plats i vattenbadet.
- För att stöpa ljus behövs en ljusmassa som innehåller både stearin och paraffin, det för att hundraprocentiga stearinljus måste gjutas.
- För att stöpa ljus hemma borde man även tänka på att skydda ytor, kläder och även sätta stopp i vasken, för stearin med paraffin kan vara svårt att få bort.
Före ljusstöpningen:
Börja med att knyta fast en mutter i änden på veken. Vi hängde en lång veke över en planka med en mutter i varje ände. Tag fram hink brädor, och lägg tidningspapper under allt.
Smälta massan:
När man ska stöpa ljus börjar man med att smälta ljusmassan i sitt stöpkärl, som man ställt i vattenbadet. En termometer kan också vara bra att ha om man ska stöpa ljus, då ljusmassan ska vara sjuttio grader under stöpningen. Sedan häller du i sjuttiogradigt vatten, som då kommer lägga sig under ljusmassan.
Dags att stöpa ljus:
Vid första doppningen ska vekarna inte nudda vid vattnet, men vid de andra doppen ska vekarna genom massan och ned i vattnet. När man ska stöpa ljus gör man detta i jämn takt där de får svalna mellan varje dopp. Det tar runt trettio dopp tills vekarna har tillräcklig ljusmassa.
När ljusen känns klara, klipp av muttern och doppa ljusen en sista gång och forma till dem med handen i botten då de fortfarande är ljumna. klipp av veken, och låt de vila plant något dygn så att de blir raka och fina.
Färdiga ljus! Det här var en mysig helgaktivitet, prova!
Jag vill passa på att tips om Stockholms Ljusstöperi på Söder i Stockholm, där kan man gå på trevliga ljusstöpningskurser, för en halvdag med lunch, eller bara stöpa några ljus och sitta och fika i deras mysiga lilla café.
Lycka till med ljusstöpningen!